Connect with us

Hirdetés

technokrata

Skype-on terjedő féregvírus

Dotkom

Skype-on terjedő féregvírus

Ismerőseinktől jön az üzenet, ezért könnyebben bedőlhetünk neki. Már persze csak akkor, ha angolul is szoktunk beszélgetni az Interneten.

A múlt héten vált ismertté az a Symantec által W32.Yimfoca névre keresztelt féreg, amely Yahoo Instant Messengereket használókra specializálta magát. Akkor úgy tűnt, hogy a fertőzés „lokális” marad, ám időközben kiderült, hogy a social engineering taktikát alkalmazó malware más hálózatba is bejutott. Immár a Skype felhasználók sincsenek biztonságban előle.

Persze csak akkor, ha nem körültekintően kattintgatnak a számukra küldött linkekre. A „Does my new hair style look good? bad? perfect?” illetve a „My printer is about to be thrown through a window if this pic won´t come out right. You see anything wrong with it?” szöveg kíséretében érkező linkről úgy tűnik, hogy egy JPEG állományra vezet, ám ennek nem szabad bedőlni. Ha valaki mégis klikkel, a Rapidshare webhosting site-jához hasonló külalakú webhelyre navigálja el böngészője, ahol egy ZIP állományt kínál letöltésre. A benne levő file futtatható, .com kiterjesztésű (és értelemszerűen magát a férget tartalmazza, telepítő formában).

Látható tehát, hogy elég sok gyanús momentumon kell „keresztülverekednie” magát annak, aki látni akarja az új frizurát, vagy segíteni akar a nyomtatásban. Mégis, mindmáig akadnak olyan internetezők, akik bedőlnek. Erről a felkészületlenségről ismerőseik is tudomást fognak szerezni: a féreg ugyanis spammeli a fertőzött klliensek ismerőslistáján található internetezőket, azaz igyekszik tovább szaporodni. Emellett megpróbál egy IRC-szerverhez is csatlakozni, távoli utasításokra várva; blokkolja az antivírus szoftvereket, és rootkit technikával elrejti saját állományait és processzeit. Mindezeken felül a fertőzött számítógép USB portjába dugott eszközökre is igyekszik feljutni, így akár pendrive-okon keresztül is terjedhet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés