Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Kapsch indul a MÁV rádiótenderén

Dotkom

A Kapsch indul a MÁV rádiótenderén

A Kapsch osztrák információtechnológiai cég pályázni fog a MÁV Zrt.

által kiírandó mobil rádiókommunikációs rendszer (GSM-R) szállítására – mondta a Napi érdeklődésére Kari Kapsch, a csoport egyik igazgatósági tagja, résztulajdonosa, aki tréfásan azt is hozzátette: a cégnek nemcsak szándékában áll az indulás, de meg is nyeri a pályázatot. A társaság az előzetes ígéretek, illetve az uniós források időben történő lehívása miatt számít arra, hogy mielőbb megjelenik a tenderfelhívás – tette hozzá lapunknak Fülöp István, a Kapsch Kft. ügyvezető igazgatója.

A Kapsch a MÁV korábbi, 2006-ban kiírt, majd ez év elején eredménytelenné nyilvánított hasonló tárgyú, több tíz milliárd forintos pályázatán is indult. A visszavont tenderre beadott ajánlatuk értéke 53 milliárd forint volt, ez magában foglalta az üzemeltetéstámogatást is hároméves időtartamra.

Akkor a Kapsch@Nortel konzorcium mellett a Nokia Siemens Networks Kft. jelentkezett a pályázatra. Azóta az előbbi két szereplő “közelebb került” egymáshoz, hisz a Kapsch CarrierCom felvásárolta az amerikai Nortel Carrrier Network részeit, a felvásárlással a Kapsch a GSM, valamint GSM-R (vagyis a vasúti célokra használt GSM) szegmens globális szereplőjévé lépett elő, így teljes kompetenciával felvértezve várja a MÁV tenderfelhívását – mondta a cégtulajdonos. Az ügylet a magyar piacot másként is érintette, mivel a Nortel Networks Kft. munkatársai 2010. április eleje óta a Kapsch Kft. csapatát erősítik. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy a majdani pályázaton milyen formában vesznek részt, de elképzelhető, hogy a magyar leányvállalat együtt indul az osztrák anyacéggel. Európában a GSM-R az elfogadott szabvány, a francia és a német vasút úttörő ennek alkalmazásában, de például a szomszédos országok közül Szlovákiában, Ausztriában is ez működik, viszont még több kelet-európai országban – köztük például Romániában – nincs döntés a bevezetéséről. A felvásárlás másik hozadéka a Kapsch CarrierCom számára a magyar piacon, hogy a cég megörökölte a Nortel T-Mobile-szerződését, ezáltal a Magyar Telekom-csoport egy újabb tagjának nyújtanak szolgáltatást.

A GSM-R egy olyan speciális információs, kommunikációs rendszer, amely lehetőséget teremt a hangalapú kommunikációra (a mozdonyvezető és a diszpécser között), valamint az adattovábbításra (például a mozdonyvezető pc-je és a biztosítóberendezések között).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés