Connect with us

Hirdetés

technokrata

A tesztelés nem szerencse dolga

Dotkom

A tesztelés nem szerencse dolga

A valóban hatékony tesztmenedzsmenthez a teljes tesztelési folyamat szoros kézben tartása szükséges. Elengedhetetlen a hibák gyors és hatékony menedzselése, a rendszeres státuszjelentések készítése és azok alapján a szükséges beavatkozások, döntések előkészítése az érintett üzleti és informatikai vezetők számára.

Nem ritka eset még nemzetközi nagyvállalatok it-bevezetési projektjei esetében sem, hogy a tesztelési fázis közepén derül ki, a látszólag jól tartott határidők ellenére is jelentős csúszás várható, ráadásul a felső vezetés azt sem láthatja át, mennyi tesztelési munka történt meg, mennyi javításra volt szükség és mekkora ráfordítás szükséges még az éles indításig. A késlekedés pedig üzletileg is kimutatható veszteséget okozhat.

A hatékonyság különösen fontos olyan összetett it-projekteknél, ahol lényeges a kockázatok csökkentése, a tesztelői erőforrások hatékony felhasználása és a projekt tervezett ütemezés szerinti megvalósítása. Ilyen projektek során már kifizetődő és szinte elengedhetetlen lehet a tesztelések koordinációjának támogatása tesztmenedzsment eszközzel is. Ennek segítségével pontosan nyomon lehet követni a tesztelés és hibakezelés előrehaladását, beavatkozási lehetőséget biztosítva a hatékonyabb ütemezésre, erőforrás allokációra és vezetői döntéshozatalra.

A verzió- és generációváltás, illetve a rendszerbevezetések során a bevezetést végző vállalat részéről teljesítendő feladatok legnagyobb része napi operatív munka mellett is elvégezhető. Léteznek azonban olyan projektszerepkörök, amelyek a feladatok komplexitása, illetve a szervezeten belüli kompetencia hiánya miatt tesztmenedzser bevonását igényelik.

Ha a tesztelés komplex, nagyszámú résztvevőt és szoros határidőt követel, akkor a siker érdekében kifizetődő kialakítani egy külön tesztmenedzseri szerepet a projektszervezetben. Tesztmenedzserekre nem csupán a kiemelt prioritású tesztelési fázisban van szükség, hanem a már korábban elkezdődő előkészületi munkákban is, illetve jelentős szerepük van az utógondozási feladatok ellátásában.

Az AAM Consulting szakértői szerint a tesztelés megkezdésére minden feltétel rendelkezésre állását biztosítani kell ahhoz, hogy a tesztelés gyorsan, eredményesen és az előre definiálható problémák kikerülésével, illetve megoldásával következzen be. “Az előkészületi szakaszban a tesztmenedzser egyik fő feladata lehet a tesztelés nyomon követésére is használandó tesztmenedzsment eszköz kiválasztásának, szükség szerinti bevezetésének, a fejlesztési-beállítási igények összegyűjtésének támogatása, és rendszerint az eszköz használatának oktatása” – mondja el Lendvai Kamill, az AAM Consulting tanácsadója. A szakember hangsúlyozza, hogy az eszköz kijelölése során figyelembe kell venni a szervezet- és projektkultúrát, a projekt méretét és komplexitását, a tesztelői/projektvezetői elkötelezettséget, a tesztelés átfutási idejét, a tesztelői létszámot, a tesztesetek számát, az elvárt funkcionalitást, és természetesen az eszköz jövőbeni felhasználhatóságát is. “A tesztmenedzsment eszköz olykor lehet egy egyszerű dokumentumsablon, hierarchikus könyvtárszerkezet, összefoglaló Excel tábla, illetve egyedileg fejlesztett szoftver vagy ‘dobozos’ termék is” – vázolja Jegesi Balázs, az AAM Consulting vezető tanácsadója.”A tesztmenedzsment eszköz alapvetően a tesztesetek, tesztforgatókönyvek és hibák dokumentálását biztosítja, de a hatékony és alapos tesztelés menedzsmenthez nagyon fontos funkció lehet a tesztelés eredményeinek és a felmerült hibák státusának nyomon követése, elemzése, illetve a tervekhez viszonyított eltérések megjelenítése” – mutat rá Lendvai Kamill. A szakember szerint vannak szoftverek, melyeknél egy-egy korábbi tesztelés tesztforgatókönyvei pillanatok alatt elővehetőek sablonként, vagy éppen támogatják az egyes változásokról szóló folyamatos e-mailes értesítést vagy a tesztelői erőforrás-tervezést. Emellett gyakran ezek az alkalmazások összeköttetést biztosítanak más it-rendszerekkel, folyamatdokumentációs eszközökkel is. “Bármilyen tesztmenedzsment eszközt használjon is egy vállalat, kiemelendő, hogy szakértő alkalmazása nélkül egyik sem jelent önmagában átfogó megoldást” – hívják fel a figyelmet az AAM Consulting tesztelési szakértői.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés