Connect with us

technokrata

Lépett a Google, Kína dühös

Dotkom

Lépett a Google, Kína dühös

Hétfőtől, ígéretéhez híven, megszűntette a kínai kormány által nem kívánatos tartalomnak minősülő tartalmakra vonatkozó cenzúráját a Google, amely a kínai kereséseket automatikusan a cenzúrázatlan hongkongi szerverére irányítja.

A kínai kormányzat a lépésre azonnal és igen erőszakos hangnemben reagált. A Google megszegte írásos ígéretét, amit a kínai piacra lépésekor (2006-ban) tett – szögezte le a kínai Xinhua hírügynökségnek nyilatkozva a kommunikációs csatornákat felügyelő nemzeti hírközlési hatóság meg nem nevezett hivatalnoka. Mint hozzátette, igencsak hibás lépés a tartalomszűréssel (értsd cenzúrával) való felhagyás és a kormányzat határozottan ellenzi az üzleti ügyek átpolitizálását, ezért elégedetlenségüknek és haragjuknak adnak hangot a Google ésszerűtlen vádaskodásai és gyakorlata miatt – idézi a hírügynökséget a Reuters.

A keresőóriás még január közepén jelentette be, hogy a google.cn oldalon felhagy a kínai keresési találatok cenzúrájával. A bejelentést követően a kormányzati fenyegetések mellett megszaporodtak a goggle ellen Kínából indított hackertámadások is.

Egyes megfigyelők és elemzők szerint a Google lépése többet árthat, mint amennyit használ, a kormányzat ugyanis a “Nagy Tűzfal” néven hírhedtté vált szűrőrendszerével biztosan ki fogja majd terjeszteni felügyeletét a hongkongi aloldalra is, miáltal az a kevés tartalom is elérhetetlenné válik majd, amit eddig legalább találatok szintjén (bár megnyithatatlanul) kidobott a keresőmotor.

A történet nagy nyertese a kínai fejlesztésű, a piac 60 százalékáért felelős Baidu keresőportál lehet, amely tovább bővítheti dominanciáját a belső piacon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés