Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google fellázadt a Nagy Testvér ellen

Dotkom

A Google fellázadt a Nagy Testvér ellen

A világ legnépszerűbb keresőjét üzemeltető amerikai Google Inc.

bejelentése, miszerint megszünteti kínai oldalának cenzúrázását és fontolóra veszi távozását a világ legnépesebb országából, miután kínai forrásokból támadásokat intéztek levelezési rendszere, illetve több tucat amerikai vállalat ellen, heves reakciókat váltott ki. Miközben diákok a Google keresőjének 40 millió hűséges kínai felhasználója nevében spontán szimpátiatüntetést kezdtek a cég sanghaji és pekingi irodája előtt, a hivatalos kínai média néhány óra elteltével elkezdte cenzúrázni a hírrel kapcsolatos kommentárokat és nagyon gyorsan eltűnt a helyi weboldalakról a Google közleményének kínai fordítása. Az amerikai vállalat más külföldi társaihoz hasonlóan 2005-ben elfogadta ugyan, hogy Kínában cenzúráznia kell a keresési találatokat – a Tienanmen téri vérengzések beütésére például üres lap a válasz -, ám szakértők szerint ennek ellenére jelentős hatást gyakorolt a helyi számítástechnikai szektorra és sok felhasználó szemében a szabadabb internetes barangolás szimbólumává vált.

A Google azt követően lázadt fel a kínai szabályok ellen, hogy hackertámadások sorozata indult rendszere ellen, a behatolók részben kínai emberjogi aktivisták Gmail-felhasználói adatait akarták letölteni, részben 34 vállalattól és más jogi személytől akartak bizalmas információkat szerezni. Többségük a Szilícium-völgyben működő számítástechnikai cég, amelyek biztonsági rendszerét a New York Times információja szerint valószínűleg sikeresen feltörték, és belső céges adatokat, illetve szoftverkódokat emeltek el. A Google-t nem érte hasonló kár. A hivatalos kínai álláspont szerint a hatóságok további információkat akarnak szerezni a keresőcég döntéséről, az amerikai kormány nevében Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy magyarázatot várnak Pekingtől a hackertámadásokra.

A Google nehéz döntés előtt áll. Bár kínai tevékenysége egyelőre viszonylag kicsi, szakértők egyetértenek abban, hogy hosszabb távon az ázsiai ország lesz a világ legnagyobb internetes piaca. A vállalat 700 embert foglalkoztat Kínában, becslések szerint ottani éves forgalma 200-600 millió dollár körül alakulhat. A keresőpiacért a Baidu nevű helyi céggel versenyez, piaci részesedése 35 százalékra nőtt az elmúlt negyedévben, szemben a Baidu 58 százalékával.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés