Connect with us

technokrata

E-mail-biztonsági tanácsok kis- és középvállalatoknak

Dotkom

E-mail-biztonsági tanácsok kis- és középvállalatoknak

Az információk biztonságára leselkedő veszélyek egyre bonyolultabbá válása nap mint nap veszélyezteti a saját információvagyont. A technika önmagában nem tud megvédeni egy szervezetet. Az ottani munkaerőnek meg kell értenie az információvédelmi kérdéseket, és magatartásával a kockázatok minimalizálására kell törekednie – vonták le a tanulságot a Symantec szakemberei a legújabb elemzésükből.

A Symantec friss felméréséből az derült ki, hogy a megkérdezett kis- és középvállalatok 65 százaléka vélte úgy, hogy az internet biztonságossága létfontosságú vállalkozása számára, ám csupán 28 százalékuknak van internetvédelmi szabályzata. A cégek egyre összetettebb veszélyekkel néznek szembe, és érzik a pénzügyi válság miatti létszámcsökkentések hatását is. A kiberbűnözők nem csupán hitelkártyaszámot lopnak, de személyes információkat, akár teljes személyiséget is. A kkv-k 42 százalékának ugyanakkor a legelemibb e-mail-védelem sem áll a rendelkezésére. A kisvállalkozások jelentősen csökkenthetik sebezhetőségüket, ha az alábbi egyszerű lépéseket követve megfelelő védelmi környezetet hoznak létre, és megóvják fontos információikat a kiberbűnözőktől, a csalóktól.

Oktassuk a munkatársakatA kisvállalkozások mindössze 38 százaléka oktatja alkalmazottait az internetes biztonságról és védekezésről. A munkatársak a cég biztonságának legerősebb vagy leggyengébb láncszemei, tehát segítsünk, hogy képesek legyenek az információk és a rendszerek biztonságának megőrzésére. Ahhoz, hogy a dolgozók tisztában legyenek azzal, milyen fontos a ténykedésük, átgondolt, oktatással és útmutatással szolgáló vállalati programra van szükség. Követeljük meg, hogy az alkalmazottak nevek vagy értelmes szavak helyett betűk és számok keverékéből álló jelszót használjanak, és gyakran cseréljék a jelszavakat. Oktassuk ki az alkalmazottakat arra, hogy ne használjanak fájlcserélőt, és ne töltsenek le ingyenes programokat az internetről.

Kapcsoljuk össze a szabályozást és a technikátA kisvállalkozások több mint 33 százalékánál még a legalapvetőbb védelem, a vírusirtó sincs jelen. A webes vírusok és kártevő kódok számának növekedésével és kifinomultabbá válásával a kisvállalkozások sem elégedhetnek meg a hagyományos vírusirtó telepítésével, hiszen ugyanazokra a támadásokra érzékenyek, mint a nagyok. A szervereken, asztali és hordozható gépeken levő, bárhonnan elért információ védelme érdekében a szabályokat és az oktatást össze kell kapcsolni egy integrált megoldással. Telepítsünk integrált védelmi programcsomagot, amely megóv a vírusfertőzéstől, kirekeszti a behatolókat, védi a titkokat és megállítja a kártékony programokat.

Védjük a mobil munkaerőtAz alkalmazottak csaknem 70 százaléka kényes információt tároló számítógépet vagy kézi számítógépet visz ki a munkahelyéről. A megkérdezett cégek 62 százalékánál van vezeték nélküli hálózat, de 25 százalékuk nem védi azt jelszóval. Az összes hálózatba kapcsolt számítógépet és a teljes bejövő és kimenő adatforgalmat figyelemmel kell kísérni, hogy nincs-e jele jogtalan hozzáférésnek vagy rosszindulatú tevékenységnek. Létre kell hozni és be kell tartatni a hálózathoz potenciálisan hozzáférő alkalmazásokat azonosító és korlátozó szabályozást is, és gondoskodni kell arról, hogy az alkalmazottak a távoli munkavégzés során is betartsák ezeket.

Készítsünk mentést az értékes adatokrólA kisvállalkozások értékes adatokat kezelnek. 65 százalékuk vevők adatait tárolja, 43 százalékuk pénzügyi nyilvántartást és jelentéseket, 33 százalékuk bankkártyaadatokat, 20 százalékuknak pedig szellemi tulajdonuk vagy más, kényes céges értékeik vannak. Létfontosságú a fontos adatok rendszeres mentése és az ezekről az adatokról készült másolatok távoli helyen történő tárolása. Képezzük ki a munkatársakat az alapvető mentések önálló elvégzésére! Az alkalmazásokat és a fájlokat legalább naponta mentsük, és rendszeresen ellenőrizzük a mentési és helyreállítási folyamatokat, hogy biztosak legyünk működőképességükben.

Legyünk tájékozottak, és frissítsünk gyakranCsak a kisvállalkozások 53 százalékánál van valaki, aki ellenőrzi a számítógépeket, hogy az operációs rendszer és a védelmi szoftver naprakész-e. Tanulmányozzuk a szakértők jelentéseit, hogy tudjunk a ránk leselkedő veszélyekről! Vírusirtónk legyen mindig naprakész, amint elérhetők, töltsük le a vírusazonosítókat, rendszeresen frissítsünk, és telepítsük a hibajavításokat.

A kisvállalkozások 53 százalékánál van személyzet, aki ellenőrzi a számítógépeket, hogy az operációs rendszer és a védelmi szoftver naprakész-e.

Tanácsok a felhasználóknakHasználjuk az e-mail-szolgáltatónk vagy valamely független szolgáltató által kínált levélszemétszűrést. Soha ne kattintsunk rá egy e-mailben érkező ajánlatra, soha ne válaszoljunk a feladónak, még panasztétel céljából sem. Használjunk erős védelmi szoftvert, ami segít, hogy ne kattinthassunk rá olyan hivatkozásra, ami fertőzött vagy rosszindulatú webhelyre juthat. Tartózkodjunk az olyan, rövidített hivatkozások használatától, amelyeknél nem lehet előre megnézni, hová jutunk rajtuk keresztül. Ha fel akarunk keresni egy webhelyet, írjuk be magunk a címet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu