Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Internet legveszélyesebb részei

Dotkom

Az Internet legveszélyesebb részei

Melyik országok oldalaival érdemes vigyázni? Cikkünkből kiderül.

A McAfee a hónap elején tette közzé „Mapping the Mal Web” nevű jelentését, mely a legbiztonságosabb és a legveszélyesebb csúcsszintű domaineket gyűjtötte össze, ország szerinti bontásban. Utóbbiak listáját egy afrikai ország, Kamerun vezeti – az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat szerint az államban regisztrált weboldalak 36,7 százaléka valamilyen potenciális digitális veszélyt hordoz magában. Ennek főként az az oka, hogy az ország TLD-je (.cm) nagyon hasonlít az általánosan használt .com csúcsszintű domainre. A cyberbűnözők gyakran a kameruni végződést használják fel az eredeti nevét hordozó, megtévesztő site-ok létrehozására.

Katt a nagyobb változatért!

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a .com sem sokkal biztonságosabb. A McAfee szerint a tavalyi kilencedik pozícióból idén a második helyre ugrott fel, 32,2 százalékos értéket produkálva. Azaz durván minden harmadik .com végződésű webhely tartalmaz valamilyen online veszélyt az internetezőkre nézve.

A harmadik – nem meglepő módon – Kína lett. A rizs hazájában közel minden negyedik site fertőző: a McAfee jelentésében 23,4 százalékot kaptak a .cn végződésű domainek. Érdekesség, hogy egy másik, általánosan használt TLD is bekerült a tíz legveszélyesebb közé: a .info ötödik lett. Ezen webhelyek 15,8 százaléka jelent veszélyt a webezők számára.

A legkockázatosabbak

Nézzük most a pozitív oldalt! Élre került a .gov: az ilyen végződéssel rendelkező oldalakon gyakorlatilag nem érte támadás az internetezőket 2009-ben. Második helyre jutott Japán, ahol ez az érték 0,1 százalék, míg régiónkból a horvátok (.hr) büszkélkedhetnek hasonló eredménnyel.

A legbiztonságosabbak

Jelentésének elkészítéséhez a McAfee összesen 104 csúcsszintű domainhez tartozó 27 millió website-ot vizsgált át. Ebből 1,5 millió találtatott biztonság szempontjából kockázatosnak, ez világátlagban 5,8 százalékos arányt jelent. Jelentős romlás ez a tavalyelőtti évhez képest: 2007-ben az elemzett site-oknak csupán 4,1 százaléka bizonyult veszélyesnek. Igaz, közben a McAfee némileg megváltoztatta minősítési módszerét, így a két szám közvetlenül vethető össze.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés