Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megérkezett a Magyar Telekom botrányjelentése

Dotkom

Megérkezett a Magyar Telekom botrányjelentése

A Magyar Telekom bejelentése szerint audit bizottsága elkészült a montenegrói és a macedón leányvállalatnál történt gyanús ügyekről szóló végleges jelentéssel. A befektetők számára azonban maradnak még nyitott kérdések.

A Magyar Telekom bejelentése szerint audit bizottsága elkészült a montenegrói és a macedón leányvállalatnál történt gyanús ügyekről készül végleges jelentéssel, összesen 31 millió eurónyi jogszerűtlen kifizetést tárt fel. Ennek a társaságra nézve legpozitívabb üzenete, hogy véget érhet a White & Case ügyvédi iroda által végzett vizsgálat, amely negyedévről negyedévre súlyos milliárdokat emésztett fel. A vizsgálat fő megállapításaiban szerepel, hogy – ez már korábban is ismert volt – “elégtelenek a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a négy tanácsadói szerződés alapján történt, hozzávetőleg hétmillió euró kiadás törvényes üzleti célokat szolgált. Ezenfelül meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy ezen kiadások törvénytelen célokkal kapcsolatosan történtek”. Bizonyíték van továbbá arra, hogy egyes korábbi munkavállalói szándékosan a cégcsoport Macedóniában folytatott tevékenységére vonatkozó dokumentumokat semmisítettek meg.

Ezenkívül azonban a Magyar Telekom és macedón leányvállalata felső vezetőinek egy kis csoportja 2000 és 2006 között jóváhagyott további, hozzávetőleg 24 millió euró kiadást is több mint húsz, kétesnek minősülő tanácsadói, lobbitevékenységre vonatkozó és más jellegű szerződés alapján. A bizonyítékok szerint az ezen szerződések nyomán történt kifizetések nem voltak törvényesek, a szerződések egy részét szabályozási vagy más, a macedón kormánytól megszerzendő előny céljából kötötték. A nagyfokú korrupciós kockázattal járó körülmény ellenére ráadásul a szerződő partnerek és a megbízottak átvilágítása és tevékenységük figyelemmel kísérése elmaradt. Az egyértelműen korrupcióra utaló jelenségek ellenére a vizsgálat nem tárt fel macedón kormányzati tisztviselők vagy politikai pártok vezetői által kapott kifizetéseket igazoló bizonyítékot, sőt azt sem, hol landolt a pénz.

Nem örülhetnek felhőtlenül a mai bejelentésnek a Magyar Telekom részvényesei, nem világos ugyanis, mennyivel csökkennek a vizsgálat lezárultával a cég költségei. Számos más vizsgálat ugyanis ettől függetlenül folyik. A DOJ (az amerikai igazságügy-minisztérium), a SEC (az USA értékpapír-felügyelete) és a Macedón Köztársaság belügyminisztériuma is vizsgálódik az ügyekben. Sőt a Nemzeti Nyomozóiroda is adatot gyűjt, csak éppen a vizsgálattal kapcsolatban kifizetett összegek kérdésében. Így egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy milyen további költségek terhelik majd a Magyar Telekomot a macedón sztori miatt – hívta fel a figyelmet a távközlési cég kommunikációs igazgatósága. A Magyar Telekom eddigi gyorsjelentéseit összegezve négy év alatt összesen 20,3 milliárd forintot költött el az eddigiek szerint valamivel több mint 30 millió eurónyi, kétes célt szolgáló szerződéssel kapcsolatban. Nem lehet tudni, hogy ebből a White & Case által folytatott, most lezárt vizsgálat mennyit emésztett fel, és az is nehezen becsülhető, hogy a még folyó eljárások nyomán lesz-e bírság, amely a Telekomot terheli, s mekkora.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés