Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ „cyber-hidegháborúra” készül

Dotkom

A világ „cyber-hidegháborúra” készül

A Föld legerősebb országai szép csendben „cyberfegyvereket” fejlesztenek és készülnek a várható digitális összecsapásokra.

Nemrég jelent meg a McAfee jelentése, melyben a vállalat nem kevesebbet állít, mint hogy a világ cyber-hidegháborúra készülődik. Paul Kurtz, az amerikai kormányzat honvédelmi minisztériumának korábbi tanácsadója több mint 20, nemzetközi kapcsolatokkal, nemzetbiztonsággal és IT-biztonsággal foglalkozó szakértőt kérdezett meg. Ezen kutatások eredményét összegezve arra a megállapításra jutott, hogy a gazdaságilag legfejlettebb vagy nagyhatalmi / régiós vezető státuszra törekedő államok – ideértve az USA-t, Kínát, Oroszországot, Izraelt és Franciaországot – cyberoffenzívát lehetővé tevő eszközöket fejlesztenek.

A cyber-hidegháború résztvevői, a McAfee szerint

„Nem hiszem, hogy sok, cybertérben elkövetett hadműveletet látunk majd.” – nyilatkozta Dimitri Alperovitch, a McAfee fenyegetéseket kutató részlegének alelnöke – „Az egyes nemzetek vonakodnak ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásától, mivel valószínűnek tartják, hogy egy támadással saját országuknak is ártanának. A világ napjainkban ezer szálon kapcsolódik össze.”

Évtizedek óta ismert már a cybertérben vívott harcok jelentette fenyegetés. Amióta létezik az Arpanet, azóta történtek kisebb-nagyobb behatolások kormányzati adatbázisokba; és arról is számos alkalommal beszámolt a média, hogy a nagy államok kritikus infrastruktúrája mennyire sebezhető a digitális támadásokkal szemben. A „Virtually Here: The Age of Cyber Warfare” nevet viselő jelentés az eddigi megállapításoknál tovább menve azt állítja, hogy az egyes országok egyre kifinomultabb eszközöket alkalmaznak, és minden korábbinál nagyobb mértékben növelik digitális hírszerzői tevékenységüket.

A fokozódó hidegháborús készültség egyik jele lehet a július 4-i támadások amerikai és dél-koreai website-ok ellen. Az online kísérletek származási helyének kiderítése gyakorlatilag lehetetlen, de Alperovitch úgy véli, hogy ezek teszttámadások voltak egy, az USA-val szemben ellenséges érzelmeket tápláló ország irányából. A szakértő szerint arra volt(ak) kíváncsi(ak) a támadó(k), hogy vajon képes(ek) megszakítani a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák, a washingtoni katonai vezetés és a Hawaiin található Csendes-Óceáni Parancsnokság közötti kapcsolatot. „Az észak-koreaiakat hatalmas stratégiai előnyhöz juttatná, ha használhatatlanná tudnák tenni a cyberkommunikációt az Egyesült Államok és Dél-Korea között, egy esetleges, Dél-Korea ellen irányuló valódi támadást megelőzően.” – nyilatkozta Alperovitch.

„A következő 20-30 évben a cybertámadások egyre nagyobb mértékben válnak a háborúk részévé.” – nyilatkozta az amerikai nemzetbiztonsági hivatal korábbi helyettes igazgatója, William Crowell.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés