Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szélessávra is használható a 900-as frekvencia

Dotkom

Szélessávra is használható a 900-as frekvencia

Az uniós Miniszterek Tanácsa egyhangúan jóváhagyta a gsm-irányelv módosítására tett javaslatot és ezzel zöld utat adott a 900 MHz-es frekvenciatartomány szélessávú hasznosítására.

A gyors technológiai fejlődés nyomán már 2007 júliusában felmerült az irányelv határozattal való visszavonásának gondolata. Ennek az lett volna a célja, hogy a 900 MHz-es sáv rugalmasabb használata hozzájáruljon a szolgáltatások és technológiák versenyének élénkítéséhez. A parlament akkor blokkolta a direktíva visszavonását, mivel határozat helyett új irányelv megalkotását tartotta célszerűnek. Figyelembe véve az Európai Parlament álláspontját, 2008. november 19-én az Európai Bizottság javaslatot tett az irányelv módosítására – és ezt fogadta most el a tanács.

A 900 MHz-es sáv eddig kizárólag a gsm-rendszerek számára volt fenntartva, a módosított irányelv azonban engedélyezi itt az umts-rendszerek használatát, de emellett más, olyan mobil földfelszíni technológiák, szolgáltatások használata is megengedett, amelyek bizonyítottan nem okoznak zavart a gsm- és umts-szolgáltatásban. Az irányelv reformja az Európai Bizottság becslése szerint akár 1,6 milliárd euróval is csökkentheti a beruházási költségeket uniós szinten a hírközlési szektorban.

A módosított gsm-irányelv húsz nappal az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően lép hatályba, várhatóan 2009 októberében. Az irányelv implementálását a hatálybalépéstől számított hat hónapon belül kell a nemzeti jogban végrehajtani. A módosított gsm-irányelv hatálybalépésével egyidejűleg az Európai Bizottság határozatot fog hozni a gsm- és umts-rendszerek 900 MHz-es, valamint 1800 MHz-es sávban való együtt üzemelését biztosító műszaki lépésekről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés