Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ki fizessen az online hírekért?

Dotkom

Ki fizessen az online hírekért?

A következő öt-hat esztendőben gyökeresen átalakulhatnak az online médiapiaci üzleti modellek – mondja a Ringier Kiadó Kft.

ügyvezető igazgatója. Mihók Attila az idén tizedik alkalommal megrendezett Internet Hungary konferencián egy olyan lehetséges modellt vázolt fel, amelyben a legnagyobb tartalomszolgáltatók az ügyfelek száma alapján részesedést kérnek a távközlési társaságok internetbevételeiből. E modellben a tartalomszolgáltatók blokkolhatnák az internetezők hozzáférését weboldalaikhoz a bevételmegosztástól elzárkózók hálózatából. Az új bevételekre azért van szükség, mert a hagyományos források néhány éven belül már a nyomtatott és online kiadványok előállítási költségeit sem fogják teljes mértékben fedezni.

A szélessávú lefedettségi térkép fehér foltjainak eltüntetését célzó Nemzeti Digitális Közmű (NDK) a kiépítés első fázisában 45 milliárd forintból 850 településen teremtheti meg a hozzáférés lehetőségét a következő két évben – mondta Debreceni Győző infokommunikációért felelős kormánybiztos. Jelenleg 1100-1200 olyan település van, ahol nem érhető el szélessávú optikai hálózat, további 1100 településen pedig csak egyetlen szolgáltató hálózata áll rendelkezésre. Az NDK gerinchálózata és a felhasználók közötti szakaszon számos technológiai megoldás szóba jöhet az előfizetői végpontok kiépítésére, ennek működési modellje azonban még nem tisztázott. Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató-helyettese szerint a digitális közműnek ott lehet értelme, ahová a vezetékes vagy mobilhálózatok kereskedelmi alapon nem jutnak el. Ide az államnak és a szolgáltatóknak közösen kell eljuttatniuk a szélessávú szolgáltatásokat – mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese szerint a hálózat bizonyos elemeinek létrehozásához az állam segítségére van szükség, azonban a végfelhasználói hozzáférést már a távközlési versenypiac szereplőinek kell kiépíteniük.

A Pannon számára nagyon fontos, hogy a társaság televíziós platformmal is rendelkezzen – mondta Laczkó Tóth Gergely, a mobilszolgáltató megbízott kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A cég anyavállalata, a Telenor rendelkezik ugyan műholddal, de a Pannon még mindig keresi a tévés platformmal kapcsolatos lehetőségeket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés