Connect with us

Hirdetés

technokrata

Messze van még a bábeli könyvtár

Dotkom

Messze van még a bábeli könyvtár

Várat még magára a Google világkönyvtár létrehozására vonatkozó elképzelésének megvalósítása. A terv az aggályos szerzői jogi kérdéseken feneklett meg.

A jövő hónapra halasztották azt a bírósági tárgyalást, amely a Google és a szerzők illetve a kiadók közti jogi kérdések megoldásáról hivatott dönteni. Ezzel a múlt évben a kiadói babérokra törő internetes óriáscég és a könyvipar képviselői között létrejött 125 millió dolláros előzetes megegyezés alól valójában kihúzták a talajt – adta hírül a BBC News.

A Kalifornia székhelyű Google tavaly vállalta: 125 millió dollárt fizet válaszul az állítólagos szerzői jogok megsértése miatti kritikákra – amennyiben a precedens értékű megállapodást a bíróság is jóváhagyja, az internetes társaság előtt megnyílik az út egy digitális világkönyvtár látrehozására. A megállapodás feltétele volna, hogy a Google létrehozzon egy úgynevezett szerzői jogok regisztrációt, amely azonosítaná és kárpótolná azokat a tulajdonosokat, akiknek a könyveit a z adatbázisban hozzáférhetővé teszik – cikkezett korábban a Bloomberg.

A regisztrációval lehetővé válna a Google számára, hogy digitális “utánnyomásban” terjessze és forgalmazza a már csak antikváriumban fellelhető, de szerzői joggal védett könyveket. Sokak szerint ugyanakkor ezzel a Google túlságosan megerősödne a könyvpiacon.

Az amerikai könyvkiadók egyesülete (American Association of Publishers and the Author Guild) korábban felkérte a bíróságot, hogy halassza el a végső bírói döntést. A washingtoni Igazságügyi Minisztérium szintén úgy vélekedett, hogy a megállapodás jelenlegi formájában nem mehet át. Szerintük azt újra át kellene dolgozni, mivel nincs összhangban a szerzői jogi és a trösztellenes jogokkal.

Az ügy régóta húzódik: a szerzők még 2001-ben a könyvkiadókkal karöltve arról panaszkodtak, hogy a Google a szerzői jogok megsértésével kereső rendszerében hozzáférhetővé tette a nagyobb egyetemek könyvtáraiban fellelhető könyvek elektronikus másolatait anélkül, hogy arra minden esetben engedélyt kapott volna a jogok tulajdonosaitól. A Google ugyanakkor azt állította, hogy gyakorlata megfelelnek a törvényi előírásoknak, hiszen a keresőmotorjuk csak egy rövid töredéket mutat azoknak a könyveknek szövegéből, amelyre nem volt engedélyük.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés