Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hatalmas hídfőt foglalhat el Franciaországban a Toshiba

Dotkom

Hatalmas hídfőt foglalhat el Franciaországban a Toshiba

A japán Toshiba Corp.

indulni akar az állami ellenőrzés alatt álló francia Areva SA – a világ legnagyobb atomreaktor-gyártója – áramelosztó- és átviteliberendezés-gyártó részlegének várhatóan szeptember közepén induló tenderén – tudta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokból. A divízió rendelkezik az ABB és a Siemens hasonló ágazatait követően Európa harmadik legnagyobb ilyen profilú gyártókapacitásával. A Toshiba szóvivője – aki nem kommentálta a hírügynökség értesülését – úgy minősítette a részleg értékesítését, hogy az hatással lehet az iparág vállalatai között kialakult egyensúlyra, ezért élénk érdeklődéssel figyelik a fejleményeket. A Reuters forrásai szerint az üzlet értéke meghaladja az 500 milliárd jent (5,4 milliárd dollár), de az is elképzelhető, hogy eléri a 700 milliárdot. Hírek szerint a francia Alstom gépipari nagyvállalat a Schneider Electrickel az oldalán indulna az Areva-divízióért, míg az AXA Private Eguity tőketársaság mérlegeli, hogy részt vegyen-e a tenderen.

A Toshiba teljes körű szolgáltatásokat akar nyújtani az atomenergia-termelésben – Kazahsztánban uránfeldolgozó üzeme van, három éve megvásárolta az egyebek mellett atomreaktorok gyártásával foglalkozó amerikai Westinghouse-t és nukleáris létesítmények karbantartását is vállalja -, ám éppen a Westinghouse ötmilliárd dolláros árának kifizetése miatt meglehetősen eladósodott. Ugyanakkor a vállalat motivációiról mindent elárul a cég elnök-vezérigazgatója, Szaszaki Norio egyik korábbi nyilatkozata, amely szerint a Toshiba energetikai és infrastruktúra-ágazata három éven belül kétszer akkora profitot fog elérni, mint az elektronikai divízió. A cég a világ második legnagyobb NAND-memória-gyártója, ezért erősen szenved a memóriachipek piacának elhúzódó gyengélkedésétől. Nem csoda, hogy igyekszik a tartós, megbízható nyereséget ígérő energetika felé orientálódni.

A szakértők egy részét aggasztja a japán nagyvállalat eladósodottsága, és úgy vélik, némi profiltisztítást kellene végrehajtania, mielőtt cégfelvásárlásokba kezdene. Mások szerint ha ésszerű áron tudná megszerezni az Areva-részleget, az pozitív fejlemény lenne – nem csupán a vállalatnak, hanem a fogyasztóknak is, ugyanis jelenleg néhány helyi szereplő kezében összpontosul az energiaátviteli és -elosztási piac. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter az állami tulajdonos nevében azt nyilatkozta, hogy reményeik szerint 2009 végére nyélbe ütik az Areva-divízió leválasztását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés