Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megkopasztanák az oroszok a Pannon anyját

Dotkom

Megkopasztanák az oroszok a Pannon anyját

Egy több mint másfél milliárd dolláros bírság miatt az Orosz Szövetségi Végrehajtó Szolgálat (FBSRF) piacra dobná a Telenor VimpelCom-papírjait.

Az ügy hátterében az áll, hogy a második legnagyobb oroszországi mobilszolgáltatónak számító VimpelCom 0,002 százalékos részvényese, a Farimex Production Inc. Szibériában eljárást kezdeményezett a Telenorral szemben, mondván: a norvég cég a felelős azokért a károkért, amelyeket a VimpelCom ukrajnai terjeszkedésének megakadályozása miatt szenvedett el a Farimex – írta a Bloomberg.

Az FBSRF szerint a 1,7 milliárdos bírság levonásával a Telenor 29,9 százalékos üzletrésszel rendelkezik a VimpelComban.

A Telenor azzal vágott vissza, hogy a Farimex az ismert orosz milliárdos, Mihail Fridman cégének, az Alfa Groupnak az érdekeit képviseli, amely egyébként a VimpelCom 44 százalékos tulajdonosa. Az Alfa cégbirodalom telekommunikációs részlege ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna a Farimexszel.

Az FBSRF már valamennyi szükséges dokumentumot előkészítette ahhoz, hogy a közeljövőben piacra tudja dobni a Telenor 15,34 millió darab VimpelCom-részvényét.

A moszkvai Uralsib Financial Corp. egyik elemzője szerint a részvénycsomag eladása politikai konfliktushoz is vezethet: a norvég állami tulajdonban lévő Telenortól ugyanis nem várható, hogy egy könnyen beadja a derekát a bíróságon.

A norvég távközlési csoport részéről mindeddig nem kommentálták az FBSRF közleményét, azonban az oslói tőzsde a Telenor-részvények 4 százalékos árfolyam-csökkenésével reagált a hírekre.

A moszkvai döntőbíróság június elején elutasította a Telenor kérelmét az 1,7 milliárd dolláros bírság behajtásának felfüggesztésére, a döntés ellen a Telenor fellebbezést nyújt be. Az illetékes szibériai bírói testület szerdán tárgyalja a Telenor fellebbezését.

A norvég társaság vezérigazgatója, Jon Fredrik Baksaas arra számít, hogy bírósági ítélet hatályon kívül helyezi a Telenorra kiszabott bírságot.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés