Connect with us

Hirdetés

technokrata

Romániába telepíti tartozékgyártását a Nokia

Dotkom

Romániába telepíti tartozékgyártását a Nokia

A Kolozsvár melletti, Nemeszsukon működő gyárába helyezi át a teljes mobiltelefon-tartozék gyártását a Nokia – jelentette be John Guerry a romániai leány leköszönő igazgatója.

Ezzel gyakorlatillatilag a romániai üzem lesz az egyetlen Európában, mely bluetooth kihangosítókat, a töltőket és más tartozékokat gyárt majd a telefonok mellett.

A gyártási kapacitás bővítésével egy időben, újabb alkalmazottak felvételét is tervezik, így a jelenleg 1600 dolgozó mellé az év végéig újabb 400 főt alkalmaznak. A vezérigazgató szerint a Nokia a gazdasági válság ellenére is folytatni kívánja a két évvel ezelőtt bejelentett fejlesztéseit, a jelenleginél több telefon-modell gyártását is Romániába telepítik, alkalmazottaik számát pedig rövididőn belül 3500-ra növelik.

A finn telefongyártó 2007-ben érkezett Romániába, ahol egy zöldmezős behurrázással 60 millió euróból épített gyárat a kolozs megyei Nemeszsukon. A 2008 februárjában beindult futószalagokról egy év alatt több mint 10 millió elsősorban alsó kategóriás készülék került az európai, afrikai és a közel-keleti piacokra.

Várható volt, hogy a finn telefonóriást beszállítói is követik majd a szomszédos országba, amit annak idején meg is erősített a gyárvezetés. A kialakult pénzpiaci válság azonban úgy tűnik, keresztülhúzta számításaikat, mindeddig ugyanis sem a Byd Electronics, sem a Hansa Print, sem a Stora Enso nem telepített gyártást Zsukra. Ennek ellenére Guerry optimista: szerinte ugyanis a Nokia partnerei nem mondtak le befektetési szándékaikról, mindössze halasztják azok megvalósítását. Korábban a három alkatrészgyártó 15 ezer új munkahelyet ígért.

Joh Guerryt egyébként júniustól egy mexikói gyár élére helyezi át az anyacég, helyére, Kolozsvárra a finn Risto Meskus érkezik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés