Connect with us

technokrata

Szakmai fórum a mobilhálózati hidrogéncellákról

Dotkom

Szakmai fórum a mobilhálózati hidrogéncellákról

A Magyar Telekom szakmai fórumon számolt be a mobilhálózati bázisállomások hidrogéncellás működtetésének tapasztalatairól. A társaság bejelentette, hogy lehetővé teszi más telekommunikációs cégek számára is, hogy alkalmazzák ezt a megoldást.

A Magyar Telekom – az érvényes fenntarthatósági stratégiájának, valamint klíma- és környezetvédelmi céljainak megfelelően – nagy figyelmet fordít arra, hogy miképpen teheti “zöldebbé”, azaz környezetbarátabbá a saját energiafelhasználását – hangzott el március 3-án a Magyar Energetikai Társaság (MET) szakmai fórumán, amelynek a Magyar Telekom adott otthont. A fórum a hidrogénnel működő energiacella (PEM cella) működésével és alternatív energiaforrásként történő alkalmazásának lehetőségeivel foglalkozott, ennek kapcsán beszámoltak a Magyar Telekom 2008-ban indított kísérletének eredményéről, a mobilhálózati bázisállomások szükségáram-ellátásának hidrogéncellás működtetéséről is.

A fosszilis energiahordozók kiváltása manapság világszerte az egyik legfontosabb kutatási terület, az egyik legígéretesebb jelölt pedig a hidrogén. A hidrogén nagy energiamennyiség tárolására és mobilhálózati felhasználásra egyaránt alkalmas. Több forrásból is kinyerhető, aminek technológiái már ma is ismertek. Mind az előállítása, mind a hidrogénből történő energianyerés rendkívül környezetbarát folyamat. Az energianyerés hatékony eszköze a hidrogén-energiacella, amely közvetlenül villamos áramot termel.

A szakmai fórum résztvevői áttekintették az energiacellákra vonatkozó hatósági engedélyezés és a jogszabályi háttér jelenlegi és várható helyzetét. A MET a rendelkezésére álló tudományos érvekkel azt kívánja elősegíteni, hogy az energiacella elterjedését a mindennapi életben ne gátolják szükségtelen előírások, ugyanakkor az alkalmazás kellően biztonságos legyen. Az előadásokon elhangzott, hogy a magyar tudományos társadalom gyorsan és intenzíven reagál a világ energiaéhségéből fakadó kihívásokra. A hasonló szakmai fórumok segítenek a legjobb megoldások, az igazán perspektivikus alkalmazások, valamint az ország földrajzi és gazdasági helyzetének megfelelő hidrogén-előállítási eljárások kiválasztásában.

A fórumon elhangzott, hogy a Magyar Telekomnál 2008-ban üzembe helyezett kísérleti PEM-cellát integrálták a vezeték nélküli hálózatfelügyeletbe, miután a Magyar Telekom a gyártó amerikai Altergy céggel közösen alkalmassá tette kommunikációs hálózati alkalmazásra is. Jelenleg ilyen fejlettségi fokon máshol még nem működik hidrogéncella Európában. Ezzel a Magyar Telekom megnyitotta az utat más kommunikációs cégek részére is, hogy szükség-áramforrásként hidrogéncellát alkalmazzanak.

A fosszilis energiahordozók kiváltása manapság világszerte az egyik legfontosabb kutatási területA Magyar Telekom megnyitotta az utat más kommunikációs cégek részére is, hogy szükség-áramforrásként hidrogéncellát alkalmazzanakSzólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu