Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége az ingyenzenének, elhallgatott a Last.fm

Dotkom

Vége az ingyenzenének, elhallgatott a Last.fm

A Last.fm csütörtökön üzenetben értesítette a nem amerikai, német vagy brit felhasználókat, hogy az ingyenes rádióhallgatási lehetőség véget ért, majd nem sokkal később valóban megszakadt a műsor.

A brit székhelyű Last.fm március végén jelentette be, hogy az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Németország kivételével minden országban megszünteti a felhasználók számára ingyenes, reklám-finanszírozott zenehallgatási lehetőséget – írta a HWSW.hu. A szigorítás oka, hogy az egyre népszerűbbé váló zenei közösségi oldalt világszerte mind többen használták nem csak közösségi és információs oldalként, de mindennapi zeneforrásként is. Ugyan a Last.fm rádió nem on-demand szolgáltatásnak számít, hisz a felhasználó csak közvetetten tudja befolyásolni, hogy milyen zenék kerüljenek “adásba”, ennek ellenére a sugárzott számok után kell licencdíjat fizetnie, igaz a webrádiókra vonatkozó alacsonyabb rátával.

Azokban az országokban, ahol a Last.fm nem épített ki kereskedelmi pozíciókat, elhanyagolható bevételt hoztak a Google szöveges hirdetései, illetve az Amazon.com-os vásárlások után kapott tranzakciós díjak. A cég épp ezért döntött úgy, hogy globálisan csak előfizetési díjért cserébe vehető igénybe a szolgáltatás, s csak azokban az országokban hagyja meg az ingyenességet, ahol számottevő hirdetési bevétellel rendelkezik.

Eredetileg március végén jelentették be a változtatást, amelyet akkor a felhasználók zúgolódására elhalasztottak; egészen tegnapig. A Last.fm fizetős szolgáltatása havi 1,5 angol font, 2,5 euró, 3 dollár vagy 350 japán jen befizetésért cserébe a rádiókon túl reklámmentességet, egyedi lejátszási listák készítésének lehetőségét, illetve néhány extra információs funkciót kínál. A zenei szájt többi szolgáltatása természetesen továbbra is ingyenes mindenki számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés