Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ötödével visszaeshet a információs piac

Dotkom

Ötödével visszaeshet a információs piac

Idén az informatikai piac zsugorodásával számol az IVSZ, főleg a pénzügyi és az ipari informatikai megrendelések visszaesése miatt.

Az információs és kommunikációs technológiai (IKT) iparág forgalma az idén akár 15-20 százalékkal is csökkenhet, ezen belül a telekommunikációs szegmensé a hangszolgáltatás iránti kereslet fennmaradása miatt várhatóan stagnál, így az informatikát érinti súlyosabban a válság – mondta Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke a szervezet éves közgyűlésén.

A várakozások szerint idén ötödével csökkennek a pénzügyi szektor és az ipar informatikai megrendelései, míg a gyógyszeriparé valószínűleg a tavalyihoz hasonló szinten marad. Az IKT-szektor mintegy 55 ezer embert foglalkoztat és a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát állítja elő – írja az MTI Eco. Az IVSZ felmérése szerint 2007-ben az informatikai és a távközlési piac együttes mérete elérte az 1476 milliárd forintot, ezen belül a távközlési 2 százalékkal visszaesett, az informatikai piac pedig 8,4 százalékkal nőtt. Az IVSZ-nek még nincsenek 2008-as adatai, de tavaly novemberben a szervezet még azt várta, hogy 6 százalék körüli lesz az informatikai piac növekedése, míg a távközlési piac visszaesik.

Idén az eddigi tapasztalatok és várakozások alapján a kisvállalkozói szektor vásárlásai erőteljesen visszaeshetnek; a termékek és szolgáltatások 70 százalékát a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek vásárolják – tette hozzá Keresztesi.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés