Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tőzsdére megy a Skype

Dotkom

Tőzsdére megy a Skype

Jövőre az első félévben tőzsdére viszik a Skype-ot, az eBay vonali telefonszolgáltatást működtető leányvállalatát.

A tőzsdei bevezetéssel az eBay árverési portált üzemeltető amerikai társaság pontot tesz az elhibázottnak bizonyult befektetés végére. A Skype csak korlátozottan képes szinergiában működni a társaság egészével, közölte John Donahoe, a kaliforniai központú eBay Inc. vezérigazgatója, a tőzsdei eladás tervét ismertetve.

A társaság 2005-ben szerezte meg a Skype-ot több mint 3 milliárd dollárért. Utána a program használóinak száma gyorsan növekedett, elérte a 405 milliót, pénzügyileg azonban nem teljesültek az eBay Inc. várakozásai, és a befektetés miatt a cég milliárdos leírásokra kényszerült. A Skype tavaly 551 millió dollár bevételt termelt, ami ugyan 44 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban, de csupán 6 százalékát teszi ki az eBay teljes bevételének. A leányvállalat eredményéről nem közölt adatokat a tulajdonos.

A Skype szolgáltatás svéd alapítói – Niklas Zennström és Janus Friis – amerikai sajtójelentések szerint vissza akarták vásárolni a számítógépes program – a szoftver – jogait, de a tervezett ügyletre összehozott befektetői társaság többmilliárd dolláros ajánlatát az eBay túl alacsonynak tartotta.

Donahoe közlése szerint az eBay a jövőben a két fő üzletágra, az árverési portál és a PayPal vonali fizetési rendszer üzemeltetésére akar összpontosítani – számolt be az MTI-Ecó. A profiltisztítás részeként a cég nemrég eladta a StumbleUpon közösségi tartalomajánló oldalt.

Az interneten működő Skype program révén a felhasználók egymás között ingyen telefonálhatnak és küldhetnek egymásnak üzeneteket, a vezetékes és a mobil telefonhálózatokat pedig viszonylag kedvező áron használhatják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés