Connect with us

technokrata

Asus laptopok lopásgátlóval

Dotkom

Asus laptopok lopásgátlóval

Ha lába kélt a noteszgépünknek, gyorsan letilthatjuk az adatokhoz való hozzáférést.

Már többször beszámoltunk az Intel lopásgátló technikájáról: az Anti-Theft Technology névre keresztelt fejlesztés a noteszgépekre utazó tolvajok ellen fejti ki hatását. A tavaly tavasszal bemutatott ATT ugyan gyors elterjedésre nem volt képes, de az elmúlt egy év alatt már jó néhány több noteszgép-forgalmazó nagyvállalat vesz fel olyan modelleket a kínálatába, amelyek alkalmazzák az Intel technikáját.

Ezek sorába lépett be nemrég az Asus, amely egyből két változatot is kínál az adatok biztonságát szolgálni hivatott technikával szerelt laptopokból. A P30-as és a P80-as sorozatú masinákon tárolt adatokat ennek révén szinte lehetetlen ellopni. Az Anti-Theft által ugyanis olyan „mérgező pirula” küldhető távolról a hordozható számítógépeknek, amellyel működésképtelenné tehető a számítógép. Ezzel nem válik végleg használhatatlan ócskavassá az ellopott kis masina: ha sikerül visszaszerezni, akkor tulajdonosa újra aktiválhatja a pihenő állapotba került P30-as vagy P80-as Asus laptopot.

Kérdés persze, hogy miről ismerik fel az Intel lopásgátló eljárásával felszerelt notebookokat a tolvajok. Ha ugyanis nincsen jól látható jele ennek a vázon, akkor az elrabolt eszközről már csak akkor tudja megállapítani az enyveskezű bűnöző, hogy kár volt erőfeszítést tenni a masina elemeléséért, amikor már késő. A pórul járt tolvaj pedig nyilván nem fogja visszavinni azzal, hogy „nem működik”. Bár az Ericsson GPS-moduljával kiegészítve még ilyenkor is viszonylag nagy az esély arra, hogy a tulajdonos végül rábukkanhat a laptopra – bővebben itt.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin