Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft vérdíj a vírusíróra

Dotkom

Microsoft vérdíj a vírusíróra

Negyedmillió dolláros jutalmat tűzött ki Redmond a Conficker féreg kézrekerítőjének.

Utoljára 2004-ben írtunk arról, hogy a Microsoft anyagi ösztönzést vetett be egy digitális kártevő alkotójának kézre kerítéséért. Ismeretes, hogy még 2003-ban hozott létre egy 5 millió dolláros pénzügyi alapot, a nagy kárt okozó számítógépes vírusok íróinak elfogását támogatandó. Ebből akkor alig egy év alatt 250 ezret ajánlott fel a Sobig, a Blaster és a Mydoom férgek alkotóinak elfogására.

És habár a program nagy visszhangot váltott ki, közvetlen eredményt nem hozott (azt persze nem tudni, hogy hányan döntöttek úgy, hogy emiatt inkább mégsem eresztik szabadon az általuk írt kártevőket). A történtek járulékos hatásai viszont megelégedéssel tölthették el a Microsoftot, mert a napokban ismét ehhez az eszközhöz nyúlt. Az általunk is már több cikkben említett Conficker (más néven Downadup) féreg kapcsán tűzött ki újabb negyedmilliós jutalmat a vállalat.

Bárki segíthet, akinek van információja a digitális kártevő írójáról, függetlenül attól, hogy a Föld melyik országában él. Redmond közlése szerint az információval rendelkezőnek fel kell vennie a kapcsolatot a nemzetközi bűnüldözési szervekkel.

A féreg jelentette veszély komolyságát mutatja, hogy a Microsoft bejelentette egy IT-biztonsági cégekkel, domainnevek üzemeltetésével foglalkozó vállalatokkal és más szervezetekkel közösen tető alá hozott partneri megállapodást. Ennek a kezdeményezésnek a féreg hatásaira való közös, globális válaszadás a célja. Néhány név a résztvevők közül: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), VeriSign, NeuStar, CNNIC, Afilias, Public Internet Registry, Global Domains International, M1D Global, AOL, Symantec, F-Secure, ISC, Georgia Tech, Shadowserver Foundation, Arbor Networks és Support Intelligence.

És egy érdekesség a cikk végére: a Symantec megfigyelése szerint az elmúlt öt napban több mint 450 ezer IP-címet fertőzött meg naponta a féreg A változata, illetve 1,7 milliót a B variáns. Igencsak szapora digitális kártevőről van tehát szó: az Arbor Networks szerint mára legalább 12 millió PC esett a Conficker (Downadup) áldozatául.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés