Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jön a húszdolláros laptop

Dotkom

Jön a húszdolláros laptop

Egy felsőoktatási kiállításon ma mutatják be Indiában az állami intézmények összefogásával kifejlesztett 20 dolláros laptop prototípusát.

A három műszaki egyetem és az állami tulajdonú Semiconductor Complex vállalat együttműködésével létrehozott, Sakshat névre keresztelt számítógépről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 2 gigabájt RAM memóriával és vezeték nélküli hálózati kapcsolódási lehetőséggel rendelkezik. Az indiai kormány közép- és felsőoktatásért felelős titkára szerint a 20 dollár csak az induló ár, később, a sorozatgyártás felfutásával lesz még ennél olcsóbb is a Sakshat. A gép hat hónap múlva kerülhet forgalomba.

Az extraolcsó számítógép megalkotásának ötlete néhány éve merült fel Nicholas Negroponte komputertudós fejében, aki úgy vélte, hogy százdolláros gépekkel kellene ellátni a fejlődő országok diákjait, így csökkentve a digitális szakadékot köztük és a fejlett országokban élő társaik között. A nagy forgalom, kis haszon elvéből fakadó piaci lehetőség felkeltette a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel érdeklődését is, amely Classmate néven alkotta meg saját extraolcsó komputerét. Mindkettőjüket megelőzte viszont a tajvani Asustek: e vállalat EeePC-je volt az első szuperolcsó notebook – vagy ahogy azóta nevezik az új kategória gépeit: netbook – a piacon. Ezt azóta is 200-400 dollár közötti áron forgalmazzák. Indiának azért van szüksége filléres számítógépekre, mert gazdasági növekedését csak úgy tudja fenntartani, ha felkészíti a modern technológia használatára 550 millió 25 évesnél fiatalabb állampolgárát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés