Connect with us

technokrata

Lassabban, de növekszik az it-piac

Dotkom

Lassabban, de növekszik az it-piac

Az informatikai piac visszafogott ütemben nőtt, míg a távközlési piacot már a zsugorodás jellemzi – olvasható az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) megbízásából 2008-ban harmadik alkalommal készített felmérésében. A tanulmány most először a távközlési szolgáltatók piacát is vizsgálta.

A magyarországi informatikai és távközlési piac együttes mérete 2007-ben elérte az 1476 milliárd forintot, s míg a távközlési szolgáltatási piac mérete kismértékben visszaesett 2007-ben, addig az informatikai piac visszafogott ütemben nőtt. Mindkét piac esetében a 2005-ös évet követően az éves növekedési ütem csökkenése figyelhető meg, ami a távközlési szolgáltatások esetében tavaly a piac zsugorodásába fordult át. A belföldi informatikai piacot egy közel 845 milliárd forintos informatikai exportpiac egészíti ki, ennek éves növekedési üteme azonban szintén elmarad az előző évekhez képest, de a belső informatikai és távközlési piachoz képest 8,4 százalékos növekedésével még mindig dinamikusan bővülő piacnak tekinthető – áll az IVSZ tanulmányban.

A távközlési szolgáltatások magyarországi piaca 2007-ben elérte a 885 milliárd forintos végfelhasználói költést, közel két százalékot esve vissza az előző évhez képest. Ennek elsődleges oka a hangalapú szolgáltatási szegmens csökkenése, másrészt a gazdasági dekonjunktúra, ami az it-piaccal szemben a távközlést hamarabb érte el, és eddig nagyobb hatással is volt rá. A távközlési piac bevételeinek legnagyobb részét, mintegy 47,6 százalékot továbbra is a mobil-hangszolgáltatás adta, ezt a vezetékes hangszolgáltatás követi 30,5 százalékos részesedéssel, a bevételek fennmaradó része pedig – 21,9 százalékos arányban – az internet-hozzáférési és -adatátviteli szolgáltatásokból származtak.

A végfelhasználó szervezetek külső beszállító javára történő informatikai költését tükröző konszolidált piac meghaladta az 590 milliárd forintot, növekedése pedig 4,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi, 2006-os méretét. A végfelhasználók legtöbbet informatikai szolgáltatásokra (264 milliárd forint) és hardverbeszerzésekre költöttek (231 milliárd), ami 8,1, illetve 0,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A szoftverbeszerzések értékének növekedése, 4,9 százalékkal, a két érték közé esett, így ez a részpiac közel 95 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez.

Arányaiban az it-szolgáltatások a piac bevételeinek mintegy 44,7 százalékát adták, a hardverértékesítés 39,2, míg a szoftverértékesítés 16,1 százalékot képviselt. A kumulált és konszolidált piac mérete közötti különbség, vagyis az informatikai vállalatok közötti tranzakciók volumene, beleértve a hardver-, szoftvertermékek értékesítését és az informatikai szolgáltatások közvetítését, elérte a 292,1 milliárd forintot, ami 49,5 százalékot jelent a konszolidált piac méretéhez képest, azaz 2007-ben a végfelhasználók minden ezerforintnyi költése 1495 forint forgalmat eredményezett az informatikai vállalatoknál.

A legtöbbet költő szektorokTávközlési, it- és médiaiparágPénzügyi szektor3. FeldolgozóiparForrás: IVSZKöltésben harmadik Magyarország Az informatikai költés a magyar piacon a harmadik legnagyobb volt a kelet-közép-európai régióban Lengyelország és Csehország mögött. Növekedés szempontjából az euróban kifejezett bővülés 9,7 százalékos, amivel Magyarország a sereghajtó országok közé tartozik Csehországgal, Horvátországgal és Szlovéniával együtt. Növekedés szempontjából Románia és Bulgária 26,1, illetve 23,8 százalékos bővülésével kiemelkedik a többi ország közül.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin