Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feltörték a Freemailt?

Dotkom

Feltörték a Freemailt?

Az NNI nyomozást indított egy internetszolgáltató elleni támadással kapcsolatban; a támadás során illetéktelenül elért milliónyi postafióknak otthont adó rendszert nem nevezték meg.

Magántitok jogosulatlan megismerésének gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya, miután felmerült a gyanú arra, hogy egy internetszolgáltató elleni támadással illetéktelenek milliónyi postafiók tartalmába tekinthettek be. Egy ismert biztonsági cégnél és több vezető munkatársának lakásán házkutatást is tartottak – írta az Index.

Az eredetileg a Népszabadságban megjelent hír kapcsán az internetes hírportál felkereste a Nemzeti Nyomozó Iroda illetékeseit, ahol a nyomozásban érintett internetszolgáltatót és a biztonsági céget nem kívánták ugyan megnevezni, ám szakértők szerint feltételezhető, hogy a szóban forgó levelezőrendszer az Origo Freemail volt.

A freemail biztonsági réseiről korábban már küldtek figyelmeztetéseket az üzemeltetőknek, felhívva a figyelmet többek között arra is, hogy egy úgynevezett javascript-alapú worm vírussal jelentős károkat okozhatnak a felhasználók rendszereiben. A magyar unix-felhasználók fórumán, a hup.hu-n már egy évvel ezelőtt említést tettek a levelezőrendszer úgynevezett cross-site scripting (XSS) sérülékenységéről, amely az egyik legelterjedtebb védelmi hiba a mai webes alkalmazások között – olvasható a Wikipedián.

Az XSS támadásokat leggyakrabban a felhasználók személyes adatainak lopására használják fel; 2007-ben a regisztrált biztonsági sérülések közel 80 százalékát az ilyen típusú támadások adták.

A Népszabadság csütörtökön azt írta: Szilvásy György, a titkosszolgálatokért felelős miniszter egy folyamatban lévő bűnügy miatt péntekre soron kívüli ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet. A napilap szerint a lépésre azután került sor, hogy az NNI szerda délután házkutatást tartott egy ismert biztonsági cég telephelyén és több vezető munkatársának lakásán, ahol informatikai eszközöket, számítógépeket és adattárolókat foglalt le. A lefoglalt számítástechnikai eszközökön található adatok elemzésébe szakértőt vonnak be – közölte az NNI csütörtökön.

Az akció összefügg egy internetes szolgáltató ellen a közelmúltban végrehajtott elektronikus támadással, amelynek során felmerült az illetéktelen adatkezelés gyanúja. A gyanúsítottak milliónyi postafiók tartalmába nyerhettek betekintést. Ezen adatok révén rekonstruálható a felhasználók üzleti és más kapcsolatrendszere – ismertette a Népszabadság.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés