Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adatlopás mobilról, néhány másodperc alatt

Dotkom

Adatlopás mobilról, néhány másodperc alatt

Hogyan lopják el pillanatok alatt telefonunkról az adatokat?

Féltékenyebb lelkületű hölgyek és urak bizonyára kutakodtak már párjuk mobiltelefonjának híváslistájában, elküldött/fogadott üzenetei között. Persze így is le lehet bukni, de ez egészen ártalmatlan nyomozás ahhoz képest, amire egy nemrég megjelent termék képes. A Paraben nevű amerikai cég ugyanis létrehozott egy olyan eszközt, amivel nagyon gyorsan „leszívható” az összes fontos adat egy Samsung vagy Motorola telefonról. Sőt, a CSI Stick (Cellular Seizure Investigation Stick) tudása nemsokára tovább bővül, ígérte a fejlesztő, így nem kizárt, hogy hamarosan a Nokia, RIM, LG és más gyártók telefonjai sem lesznek biztonságban előle.

Elsősorban a rend őrei és a nyomozóhatóságok számára tervezték és hozták létre a készüléket, állítja a Paraben. A nagyjából öngyújtó méretű eszköz közvetlenül csatlakoztatható (adat/töltőportján keresztül) a célpont mobiltelefonhoz, és arról képes az adatokat saját memóriájába áttölteni. Értsünk ezalatt minden információt: e-maileket, üzeneteket, tárcsázott hívásokat, telefonkönyvet – bármit, amit a telefon memóriája tartalmaz. Még azokat az állományokat is ki tudja bogarászni a célkészülékből, amelyek már korábban törlésre (de felülírásra még nem) kerültek.

A Paraben úgy alkotta meg a készüléket, hogy ha sikerül észrevétlenül csatlakoztatni a telefonhoz, és arról lehúzni az adatáttöltés után, akkor annak észrevehető, kimutatható nyoma nem marad. Vagyis a megcsapolt telefon tulajdonosa nem is szerez tudomást arról, hogy éppen ellopták az összes, mobilon tárolt digitális adatát. Ehhez pedig mindössze egy kétszáz dolláros befektetésre van szükség (illetve egy külön telepítendő szoftverre): a CSI Stick ennyiért vehető meg, egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Persze a védekezés egyszerű ellene: ha úgy érezzük, hogy fontos/bizalmas adatot tartalmaz telefonunk, akkor ne hagyjuk sosem magára a készüléket. Hordjuk mindig zsebünkben, övtáskánkban, és ha valaki kölcsönkéri, ne engedjük vele kisétálni látókörünkön kívül.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés