Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nevesíthető a Microsoft

Dotkom

Nevesíthető a Microsoft

Első fokon elutasította a Fővárosi Bíróság (FB) az úgynevezett Microsoft-perben a felperes keresetét, s megállapította, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) által kiírt közbeszerzés során jogszerűen alkalmazták “a Microsoft, vagy azzal egyenértékű szoftverek közbeszerzése, cseréje, vétele és a programokhoz kapcsolódó szolgáltatások” kitételt.

Korábban három magyar cég (az Open SKM, az ULX és a Multiráció) támadta meg a kiírást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, ám kifogásukat a döntőbizottság elutasította. Az elutasító határozatot a Közbeszerzési Tanács versenyügyekért felelős tagja, Morvayné Vígh Katalin, a Gazdasági Versenyhivatal által delegált tag támadta meg felperesként a bíróságon.

A KSZF képviselője a bíróságon kifejtette: a Microsoft nevét, illetve a szoftverrel egyenértékű meghatározást azért kellett leírniuk, hogy a pályázóknak egyértelmű legyen, milyen terméket várnak el tőlük. A meghatározás ilyen leírása pedig azért elkerülhetetlen, mert a szoftverekre nincsenek nyilvánosan hozzáférhető, teljes körű szabványok és egyéb műszaki leírások. Az FB is úgy ítélte, hogy a kiírás megfelelt a KSZF irányadó rendelkezéseinek, és megállapította: a szoftvergyártó nevesítése szükséges volt ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, milyen, azzal egyenértékű programok beszerzéséről van szó. A meghatározás nem sérti a versenyt, mert más, azzal egyenértékű szoftver is versenyezhetett a közbeszerzés során. A bíróság a felperest (amely biztosan megfellebbezi az ítéletet) kötelezte, hogy az alperesnek 60 ezer forintot, illetve az alperesi beavatkozó részére 40 ezer forint perköltséget fizessen.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés