Connect with us

technokrata

Amerika csápjai benyúlnak Európa szívébe is, ha kell

Dotkom

Amerika csápjai benyúlnak Európa szívébe is, ha kell

Hollandiában tartóztatták le a brazil botmestert, az amerikaiak nyomására.

A múlt hónap végén került rendőrkézre Leni de Abreu Neto. A 35 éves brazil férfit spammelés és ártalmas szoftverek terjesztésének vádjával vették őrizetbe a németalföldi hatóságok, közölte szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium. Felmerül a kérdés, hogy hogyan jön képbe az amerikai kormányzati szerv – nos, úgy, hogy az ő kérésére cselekedtek a holland hatóságok, Neto letartóztatását illetően.

Egy New Orleans-i szövetségi bíró dönt majd a brazil sorsáról, ami – a dél-amerikai számára – igen kellemetlenül is alakulhat. Büntetés gyanánt akár negyedmillió dollárt is kiszabhatnak rá, ráadásul akár öt év szabadságvesztést is kaphat. Az viszont nem tiszta, hogy a brazil állampolgárságú férfinek ebben az esetben az USA-ban kell-e letöltenie büntetését, vagy visszakerül hazájába, és az ottani börtönök egyikében fog-e raboskodni.

Neto bűne az volt a vád szerint, hogy az arab származású Nordin Nasirivel együttműködve „használtak, karbantartottak, kölcsönöztek és eladtak egy illegális botnetet”. Nasiri egyébként holland állampolgár; a 19 éves fiatal Sneek városában lakik. A helyi rendőrség őt is őrizetbe vette, amikor megkísérelték a zombigépekből álló hálózatot 25 ezer euróért értékesíteni. Neto-val ellentétben a Hollandiában élő tinédzser helyben kell, hogy szembenézzen a törvény szigorával.

A gyanúsítottak elfogását egyébként a három érintett ország együttműködése tette lehetővé. Amerikai részről az FBI New Orleans-i cyberosztaga, a fapapucs hazájából a holland csúcstechnikás bűnözésre szakosodott egység (Dutch Hi-Tech Crime Unit), Brazíliából pedig a helyi szövetségi rendőrség cyberrészlege vett részt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin