Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tartalékai segítettek a Magyar Telekomon

Dotkom

Tartalékai segítettek a Magyar Telekomon

Egy 8,5 milliárdos céltartalék felszabadításának köszönhetően a vártnál kicsivel nagyobb nyereséget ért el a Magyar Telekom. Az egyszeri költségektől és a céltartalék visszagörgetésétől megtisztítva viszont pontosan eltalálták az elemzők a távközlési társaság eredményét.

Az elemzői várakozásoknál és az első negyedéves teljesítménynél némileg magasabb bevételekről és nagyobb EBITDA-eredményről számolt be a Magyar Telekom csütörtökön megjelent második negyedéves gyorsjelentésében. A javulás azonban leginkább egy 8,5 milliárd forintos céltartalék feloldásának köszönhető. Ezt figyelmen kívül hagyva ugyanis a cég csak 164,7 milliárd forintos forgalmat bonyolított, ami a tavalyi teljesítménytől és a 167 milliárd forintos elemzői várakozásoktól is elmaradt.

A 66,9 milliárdos EBITDA eredménnyel is hasonló a helyzet: az egyszeri tételek elhagyásával ezen a soron – bár 2007 hasonló időszakához képest hajszálnyival javított – sem a 68,8 milliárdos piaci várakozásokat, sem az első negyedéves 68,9 milliárdos teljesítményt nem sikerült hoznia a Telekomnak. Az osztalékfizetés szempontjából meghatározó üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow ráadásul a félév során 121,7 milliárd forintról 102,6 milliárd forintra mérséklődött. A Telekom pénzügyi veszteségei jelentősen csökkentek, ennek köszönhetően az adózás előtti eredmény – még az egyszeri 8,5 milliárdos tételt figyelmen kívül hagyva is – 19 százalékkal emelkedett, az adózott profit pedig 20 százalékkal nőtt.

A cég öldöklő küzdelmet folytat, hogy folyamatos hatékonyságjavulással – elsősorban létszámleépítéssel – ellensúlyozza a piaci verseny miatt csökkenő bevételeit. A vezetékes szolgáltatáshoz kapcsolódó bevételek csökkenése ugyanis felgyorsult, ráadásul az erős verseny árleszorító hatása miatt már az adsl-szolgáltatásból származó bevételek is csökkentek. A vezetékes szegmens Macedóniában és Montenegróban is kisebb bevételt hozott, mint tavaly ilyenkor. A mobilüzletág bevételei idehaza kismértékben, Macedóniában kissé jobban emelkedtek, ám a T-Mobile Crna Gora itt is csökkenő bevételekkel szomorította anyavállalatát. A piac arra számított, hogy a menedzsment esetleg javít az idei évre vonatkozó, stagnáló EBITDA-t előrejelző prognózisán, ám ennek a gyorsjelentésben nyoma sincs. A leányvállalatok által kötött gyanús szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatok lezárultának időpontjáról továbbra sem tud semmit a macedón társaság, az immár bizonyítottan törvénytelen, 6,7 millió eurót meghaladó értékű szerződéseivel kapcsolatos vizsgálat ebben a félévben 3,4 milliárd forintot emésztett fel.

A mostani gyorsjelentés az árfolyamra nézve tulajdonképpen semleges – mondta el a Napinak Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Hozzátette, hogy bár a rosszul teljesítő vezetékes üzletág okozta kieséseket nem tudják teljes mértékben kompenzálni, az egyéb szegmensek a költségmegtakarításokkal jó irányba terelik a céget. Kérdés azonban, hogy az elmúlt negyedévben 1,9 milliárd forintot felemésztő nyomozás költsége egyszeri megugrás volt vagy tartósnak bizonyul, ráadásul a vizsgálatnak nem látni még a végét és az sem nyilvánvaló, milyen hatásai lesznek az ügy lezárásának. Blahó szerint az árfolyam az utóbbi időszak szintjén marad, azonban osztalékpapírról lévén szó, függ az alapkamattól is, kiugró változás azonban nincs a horizonton. Osztalékfizetés előtt azonban érdemes lehet a papírba fektetni, hiszen mint az idén is látszott, akár 10 százalékos felugrás is lehet az árfolyamban.

A gyorsjelentés kapcsán két negatívumot említett Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője. Egyrészt, hogy a Telekom nem emelte konzervatívnak minősülő éves bevételi, illetve EBITDA terveit. Másrészt a vártnál jobban csökken a vezetékes szegmens, valamint az internet terén is dinamikus a bevételek visszaesése. Az eredmények alapján azonban a Cashline-nál elképzelhetőnek tartják a 78-80 forint körüli éves osztalékszintet is.

A Magyar Telekom többségi tulajdonosa, a német Deutsche Telekom váratlan, 35 százalékos második negyedéves profitcsökkenésről számolt be csütörtökön. Ennek oka, hogy a németországi ügyfelek száma csökkent, az euró erős volt, valamint magasabbak voltak a kamatköltségek. A német távközlési óriás második negyedévben realizált nettó nyeresége 394 millió euróra mérséklődött a tavalyi 604 milliós eredményével szemben, míg az elemzők 748 milliót jeleztek előre. A forgalom 2,9 százalékkal, 15,13 milliárd euróra csökkent, míg az EBITDA nagyjából az egy évvel ezelőtti szintnek megfelelő 4,85 milliárd eurót tett ki. René Obermann vezérigazgató vállalatvásárlások útján tervezi a terjeszkedést, miután márciusban a vezetékes előfizetésekből származó nyereség további csökkenését prognosztizálta a cég és az egyesült államokbeli leány eredményét is megnyirbálja a gyenge dollár. A kiszemelt célpont a görögországi piacvezető Hellenic Telecommunications Organization.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés