Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismétlőjel a profitsoron?

Dotkom

Ismétlőjel a profitsoron?

Gyakorlatilag az előző negyedévvel megegyező számokat várnak az elemzők a Magyar Telekom gyorsjelentésétől.

Valószínűleg nem a most csütörtökön megjelenő gyorsjelentés lesz a legizgalmasabb a Magyar Telekom történetében, az általunk megkérdezett elemzők az első negyedéveshez kísértetiesen hasonló számokat várnak a távközlési cégtől. Hat megkérdezett elemző átlagosan 68,8 milliárd forintnyi EBITDA elérését tippeli a második negyedévre a távközlési társaságtól, ez gyakorlatilag megegyezne az első három hónap teljesítményével. A nettó eredmény soron 22,2 milliárd forint a szakemberek várakozása, ami szintén az első háromhavi teljesítmény újrázását jelentené, egyedül az árbevétel az, ahol 4,5 milliárdos növekedésre számítanak az évkezdethez képest.

A tavalyi második negyedévhez képest, illetve a két első félévet összehasonlítva is már tetszetősebb a kép, 4,5, illetve közel 7 százalékos a növekedés az EBITDA-t tekintve. Ennek jelentős része azonban annak tudható be, hogy tavaly olyan egyszeri, az elbocsátásokhoz kapcsolódó tételek rontották az eredményt, amelyek idén már nem jelentkeznek, viszont a hatékonyságjavítás hatásai már igen – mutatott rá Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. Szerinte ezen tételek hatásai nélkül az EBITDA stagnálna a cégnél. Ugyanakkor ő számít egy kisebb meglepetésre a pénzügyi soron, az erős forint miatt ugyanis elképzelhető, hogy a hedge-pozíciók átértékelése nem várt nyereséget hoz majd a cégnek. A KBC Securities elemzői szerint a kérdés az, hogy ha a Telekom hozná az elemzői várakozásokat, akkor vajon mit lépne a menedzsment. A mostani előrejelzése szerint ugyanis éves szinten a cég EBITDA-jának stagnálására lehet számítani, azonban egy jó első félév után ez a jóslat túlzottan pesszimistának bizonyulhat.

A Cashline megítélése szerint mivel a likviditásszűke által meghatározott jelenlegi tőkepiaci hangulat egyelőre nem teszi lehetővé, hogy a szereplők a Telekomot ténylegesen a szabad készpénztermelés alapján értékeljék (ami közelítene egy felvásárlási értékhez), így szerintük valószínűleg megmarad a tényleges osztalék állampapír-piaci hozamokkal történő összevetése mint hüvelykujjszabály. Ugyan a 8,5 százalékos 5 éves, illetve 8 százalékos 10 éves hozamokhoz képest attraktívnak tűnik a Telekom 9,5 százalék feletti osztalékhozama, de a globális kockázatok és a osztalék mértéke körüli bizonytalanság miatt a Cashline rövid távra fenntartja semleges ajánlását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés