Connect with us

Hirdetés

technokrata

A sok sem elég a befektetőknek a technológiai cégektől

Dotkom

A sok sem elég a befektetőknek a technológiai cégektől

A világ technológiai ágazatának négy kiemelkedő szereplője adta közre gyorsjelentését a múlt hét végén úgy, hogy bár mindegyikük jelentős profit- és forgalomnövekedésről számolt be, csak az IBM Corp.

-pal voltak elégedettek részvényesei, a Google Inc. és a Microsoft Corp. tőzsdei árfolyama 7,6, illetve hat százalékkal csökkent. Az AMD Inc. viszont ismét veszteségről számolt be.

Az IBM, a világ legnagyobb számítástechnikai szolgáltatója az elemzői várakozásokat meghaladva 22 százalékkal, 2,8 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét a második negyedévben. Az árbevétel 13 százalékkal, 26,8 milliárd dollárra bővült. Emellett a cégvezetés a prognózisokat kissé meghaladó éves profit-előrejelzést adott, amit a befektetők úgy értékeltek, hogy a társaság jól boldogul a nehezebbé vált üzleti környezetben. Ezt elsősorban nagy teljesítményű szerverszámítógépeinek (mainframe-ek) és erős számítástechnikai szolgáltatási ágazatának köszönheti. Az előbbiek kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hozzájuk hasonló képességű pc-k, az utóbbi segíti egyszerűsíteni a vállalatok bonyolult informatikai háttérrendszereit. Mindkét lehetőség kihasználása jelentős költségmegtakarítást ígér, ami az IBM karjai közé hajtja a vevőket.

A Google, a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető vállalat 35 százalékkal ért el nagyobb nyereséget a második negyedévben, mint egy évvel korábban. Az 1,25 milliárd dolláros profittal nem is volt baj, ám az egy részvényre eső nyereség – a kifizetett részvényopciók levonása előtt – csak 4,63 dollár lett, szemben az elemzők 4,74-es várakozásával. Az árbevétel 39 százalékkal, 5,37 milliárd dollárra nőtt. A várakozásoknál kevésbé bővülő profitból arra következtettek a befektetők, hogy a romló gazdasági feltételek miatt zsugorodik a Google fő bevételi forrását jelentő internetes hirdetési piac. A cégvezetés ugyanakkor azzal magyarázza a viszonylagos kudarcot, hogy az alacsonyabb kamatok miatt csökkent a társaság 12,7 milliárd dolláros készpénzállományán elért pénzügyi nyereség.

A Microsoft, a világ legnagyobb szoftvergyártója 42 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét üzleti évének június 30-án zárult utolsó negyedében, ám az egy részvényre eső nyereség 46 cent lett, ami egy centtel elmarad a cégvezetés ígéretétől. (Egy évvel ezelőtt az xBox videojáték-konzol hibájának javítása egymilliárd dollárral csökkentette a profitot.) Az árbevétel 18 százalékkal, 15,84 milliárd dollárra nőtt. Nem fogyott jól az elmúlt három hónapban a Windows Vista operációs rendszer, a Zune médialejátszó, és több új munkatársat vettek a fel a tervezettnél, ami növelte a költségeket. Az társaság online ágazatának tevékenysége veszteséges, de Chris Liddell pénzügyi igazgató szerint óriási befektetéseket terveznek ezen a téren, aminek meglesz az eredménye. Kellemetlen hír a Microsoftnak, hogy az NPD Group piackutató cég szerint a Nintendo Co. Wii videojáték-konzolja 10,9 millió darabos összeladással kiütötte a konzolpiac éléről az xBox 360-at. A Wii előnye, hogy mozgásérzékelő rendszere a mániákus játékosokon kívül az idősebbek, a kevésbé profi laikusok érdeklődését is felkelti.

Az AMD, a világ második legnagyobb chipgyártója viszont 1,19 milliárd dollár veszteséget szenvedett el az április-júniusi periódusban, változatlan árbevétel mellett. Ez volt a hetedik egymást követő mínuszos negyedéve. A cég processzorai és grafikus chipjei is egyre rosszabbul fogynak, s hiába jön ki új termékekkel, folyamatosan veszít részesedéséből az Intellel, a chippiac legnagyobb cégével szemben. (Az Intel a múlt hét elején 25 százalékkal növekvő profitról számolt be.) Az igazgatóság felállította székéből Hactor Ruiz vezérigazgatót, akinek helyét az eddigi ügyvezető igazgató, Dirk Mayer vette át.

Megvesztegetés a vád az Intel ellenAz Európai Bizottság (EB) nyilvánosságra hozta második nyilatkozatát, amelyben megfogalmazza az Intel Corp.-pal szembeni vádjait. A bizottság szerint a vállalat kihasználva piaci erőfölényét részesedést ígért a forgalmazóknak a bevételből, ha riválisa, az AMD chipjeivel szemben az Intel-chipekkel felszerelt gépek eladását részesítik előnyben. Emellett megvesztegette a pc-gyártókat, hogy az ő termékeit használják vagy halasszák el az AMD-s gépek piaci bevezetését. Az Intelnek nyolc hete van a vádak megválaszolására.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés