Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elnapolták a 25 milliárdos szoftverközbeszerzés perét

Dotkom

Elnapolták a 25 milliárdos szoftverközbeszerzés perét

Hétfőn a Fővárosi Bíróság elnapolta azt a közbeszerzési pert, amelynek tárgya a Központi Szolgáltató Főigazgatóság (KSZF) által kiírt Microsoft- vagy azzal egyenértékű szoftverek beszerzése.

A közbeszerzési eljárást megtámadó Open SKM Agency Kft., az ULX Kft. és a Multiráció Kft. szerint kérdés, hogy a KSZF megsértette-e a verseny tisztaságát azzal, hogy a tenderben úgy tette egyértelművé a kiírás tárgyát, hogy megnevezte a vásárolni kívánt szoftverek gyártóját, a Microsoftot.”Az ajánlatkérő által képviselt intézményeknél jellemzően Microsoft-szoftverlicencek találhatók, ezért az ajánlatkérő ezen vagy ezekkel egyenértékű szoftverlicencekre fogad el javaslatot. A megnevezés (azaz a Microsoft megnevezése – a szerző megj.) csak a tárgy jellegének egyértelmű meghatározását szolgálja” – idézte fel egy a Napi által megkérdezett szakértő a Közbeszerzési Értesítő idevágó szakaszát. Véleménye szerint nyílt forráskódú szoftverekkel is lehetett volna pályázni, ha azok valóban egyenértékűek a Microsoft megoldásaival. Ráadásul gyakori, hogy a közérthetőség kedvéért nevesítenek tömegesen felhasznált, benchmarkként működő termék- vagy vállalatneveket. Így például megnevezték a 2008/S 1-000704 számú eljárásban a Novell, vagy korábbi eljárásokban az Oracle, az IBM vagy a Symantec márkákat is – jelentette ki a szakember.

A három társaság korábban a Közbeszerzési Döntőbizottságnál támadta meg a kiírást, de kifogásukat elutasították. Az elutasító határozatot Morvayné Vígh Katalin, a Közbeszerzési Tanács versenyügyekért felelős tagja – felperesként – támadta meg a bíróságon. A nyílt szabványú termékeket forgalmazó cégek az Európai Uniónál is megtámadták az állami tendert. A “hármak” egy hónappal ezelőtt arra kérték Neelie Kroest, az Európai Bizottság versenyjogi biztosát, hogy vizsgálja ki a kormány kiírását, amely szerintük több ponton is sérti az uniós irányelveket – írta az Index.

A KSZF a tendert négyéves időszakra írta ki, amely idő alatt körülbelül háromezer intézmény maximum 25 milliárd forintért szerezhet be szoftvereket az idén januárban kiírt központi közbeszerzési pályázaton nyertes négy konzorciumtól.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés