Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felgyújtották a merevlemezt, mégse lett baja

Dotkom

Felgyújtották a merevlemezt, mégse lett baja

Katasztrófa-ellenálló winchesterek.

A nagy merevlemezgyártók ismertségéhez ugyan nem ér fel az Iosafe, de a hardverekkel szemben speciális igényeket támasztó felhasználók között azért ismerősen csenghet a cég neve. Az amerikai vállalat olyan eszközöket gyárt, amelyek extrém körülmények között is megállják a helyüket. Nemrég mutatták be legújabb háttértár-megoldásaikat, amelyeket az Iosafe 3.5 névre keresztelt védelem óvja a külső behatásoktól.

Tulajdonképpen a meghajtó egy szabványos 3,5 colos SATA drive-val egyenlő helyet foglal el. Amiben mégis különbözik tőle, hogy a dobozban belül egy 2,5 colos winchester található, eköré építették az adattároló védelmét szolgálni hivatott anyagokat. Ezek révén bámulatos tulajdonságokkal ruházták fel a winchestert: akár negyed óráig is sértetlen marad közel 800 Celsius fokos hőségben is (tudni kell, hogy az átlagos tűzeseteknél ennek a hőmérsékleteknek csak a felét kell elviselnie a lángokkal ölelt eszközöknek); illetve másfél méteres mélységig vízálló.

Ezt bizonyítandó, a vállalat demonstrálta is a merevlemezek képességeit, írta a Cnet Crave nevű blogja: mintegy 10 percnyi, 800 fokos hevítésnek tették ki a készülékeket. A képen baloldalt látható „hagyományos” winchester teljesen használhatatlanná vált; és persze az Iosafe 3.5 is igen forró és kormos lett. Míg azonban tisztaságra nem vállalt garanciát a cég, adatbiztonságra igen: a külső burkolat eltávolítását követően láthatóvá vált, hogy a merevlemez kifogástalan állapotban van. Számítógépre kötve az is kiderült, hogy nem csak külsőleg tűnik rendben levőnek a háttértároló, hanem belülről is az: minden adat hibátlanul visszaolvasható volt a 10 percnyi sütögetés ellenére.

Technikai jellemzők
Két sorozatot kínál a vállalat: a Pilot Series percenként 5400 fordulatot megtenni képes lemezekkel van felszerelve, kapacitása pedig akár 320 GB-os is lehet. A Squadron Series ugyan gyorsabb működésre képes (7200 RPM), de ennek az az ára, hogy a maximum kapacitás valamivel alacsonyabb (200 GB). Apropó, ár: a meghajtók 330-450 dollárért vásárolhatók meg, természetesen kapacitástól függően. A vevő a pénzéért három év garanciát is kap, amiben benne van az úgynevezett Digital Asset Recover Service is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a vásárlást követő három év alatt valamilyen katasztrófa éri az adattároló eszközt, akkor három lehetőség közül választhat a felhasználó. Vagy maga bányássza ki a burkolatból a merevlemezt, vagy ráhagyja az Iosafe-re (a cég állja a szállítási költségeket), vagy pedig becserélheti egy vadonatúj eszközre. Sőt, amennyiben a károsodás olyan mértékű, hogy az egyszerű helyreállíthatóság nem kivitelezhető, a cég akár 2500 dollárt is kifizet az adatok visszanyeréséért.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés