Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetadó: hogy legyünk így netrekészek?

Dotkom

Internetadó: hogy legyünk így netrekészek?

A szolgáltatók tiltakoznak az OKM javaslata ellen.

Tiltakozik az internetadó bevezetése ellen a legnagyobb hazai távközlési vállalatokat tömörítő Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE). Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) javaslata szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kellene fizetnie az internetszolgáltatóknak. Az egyesület álláspontja szerint az internet hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket. Az információhoz való hozzájutás ráadásul olyan alkotmányos alapjog, amelyet nem szabadna adminisztratív eszközökkel korlátozni.

Az ATSzE közleménye szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által április 21-én összehívott egyeztetésen a távközlési piac szereplőinek nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk a kulturális tárca és a Nemzeti Kulturális Alap megjelent képviselőivel. A távközlési cégek számára a kulturális járulék internet-szolgáltatásra való kiterjesztése abban a formában is elfogadhatatlan, ha a befizetett járulék 50 százalékát valamilyen formában a szektor visszakapná.

A GKM a hétfői egyeztetés után közölte: továbbra sem támogatja az internetet 0,8 százalékkal megterhelő kulturális járulék bevezetését. A tárca álláspontja szerint az új járulék bevezetése megnehezíti a hazai internethasználat elterjedését, és csökkenti a hazai vállalkozások versenyképességét.

Az Országgyűlés kulturális valamint a költségvetési bizottsága azonban elutasította keddi ülésén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) járulékbevételét érintő törvénymódosításhoz érkezett három azonos tartalmú indítványt, amely kiemelte volna az internetszolgáltatást a kulturális járulékoltatási körből.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés