Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Vista SP1 – töltse le ön is!

Dotkom

Windows Vista SP1 – töltse le ön is!

Immár hivatalosan is elérhető a Vista első javítócsomagjának végleges kiadása.

Minden szószaporítás nélkül, kezdjük a lényeggel: megjelent a Windows Vista Service Pack 1 végleges változata, amelyet akár gyors Download szerverünkről is le lehet tölteni.

Mit kell tudni az SP1-ről? Gyakorlatilag semmilyen lényeges új funkcionalitást nem hoz az operációs rendszer életébe. Sokkal inkább finomítja a Vista működését; ha kicsit rosszmájúak lennénk, azt írhatnánk, hogy kiadáskész állapotba hozza az eddig alapvető hibáktól vérző operációs rendszert. Több száz változtatást eszközöl a szoftverben, és természetesen tartalmazza az összes, az OS megjelenése óta kiadott biztonsági frissítést is. Mivel azonban (végre) moduláris a kialakítása, nem kell feltétlenül órákat tölteni a telepítéssel – csak a még hiányzó update-eket szedi le és installálja. Aki tehát szorgalmasan felpakolta az eddig kiadott frissítéseket, nem fogja a fél napját az SP1 telepítésére áldozni.

Nézzünk néhány konkrét változtatást! Kijavították az NT file-rendszer szerint formázott eltávolítható adathordozók kiadásakor jelentkező adatvesztési hibát, frissítették a TCP/IP v6-ot, csökkentették a készenléti állapotba és az onnan való visszatérés idejét. Fejlettebbé váltak a Meeting Space kapcsolatok, a távolról vezérelhető (Remote Assistance) alkalmazások; valamint megjelent a file-rendszer titkosításának lehetősége a Vista file-backup beállításaiban.

Redmond állítása szerint az SP1-gyel ellátott Windows Vista már kevesebb sávszélességet igényel a hálózati megosztások böngészéséhez, illetve a vezetékes és a vezetékmentes kapcsolat közötti választás automatizmusán is változtattak. További teljesítményjavító tényezőt jelent a következő néhány funkció fejlesztése: ReadyDrive (hibrid merevlemez esetén), ReadyBoost (USB drive esetén), SuperFetch.

Azért nem maradunk teljesen újdonságok nélkül. Olyan standardok debütálnak, mint a Unified Extensible Firmware Interface, x64 Extensible Firmware Interface hálózati bootolás, Direct3D 10.1, új flash alapú xFAT. A HD DVD és Blu-ray meghajtókat korrekten, HD drive-ként ismeri fel, támogatja az SD Advanced Direct Memory Access-t. Megjelentek a második generációs Windows Media Center kiterjesztések, továbbfejlesztésre került az MPEG-2 dekóder illetve a Windows Network Projector támogatása.

A biztonság tekintetében is jó néhány változás áll be az operációs rendszer életében, ha megkapja javítócsomagját. A merevlemezen tárolt adatok titkosításáért felelős Bitlocker funkció frissítésre került, illetve a Windows Vista Ultimate változat kiegészült többfunkciós autentikációs eljárásokkal. Sőt, a Microsoft immár lehetővé teszi, hogy a bootmeghajtón kívül a többi drive/partíció is titkosítható legyen. Smard Card kezeléssel kapcsolatos frissítések (biometria használatának lehetősége) is megjelentek – a legtöbb biztonsági update tehát az otthoni felhasználók többségének érdektelen (pedig a kiszivárgott változatot szinte csak otthoni felhasználók fogják leszedni).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés