Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína lebontja állami tűzfalát

Dotkom

Kína lebontja állami tűzfalát

Egy időre legalábbis…

Legendás a távol-keleti ország kommunista irányítású rezsimjének cenzúrája – a helyi vezetés szerint például az 1989-es Tienanmen téri események (amikor demokráciáért tüntető diákokat öltek meg a hadsereg katonái) meg sem történt. Annak érdekében, hogy a több mint egymilliárdnyi lakosság Internethez hozzáférő rétegét valamennyire „kordában tudják tartani”, hatalmas projektet hoztak létre: kormányzati szintű tűzfalat telepítettek a szerverekre. Ez a tűzfalrendszer megakadályozza a vezetés által kínosnak tartott témák, website-ok megjelenítését az országban. Ilyenek például a demokráciát éltető oldalak, a külföldre szakadt kínaiak által üzemeltetett, államellenesnek tartott szolgáltatások; de a pornográf tartalmakkal operáló site-okat is tiltani igyekszik a rendszer.

Lesz azonban a nyáron néhány hét, amikor kikapcsol(hat) a nagy testvér. Wang Hui, az országban megrendezésre kerülő olimpia szervezésével megbízott tanácsának médiakapcsolatokért felelős vezetője úgy nyilatkozott a minap, hogy vitára bocsátják: az ötkarikás játékok idejére lekapcsolják-e a Nagy Tűzfalat. A döntés pontos idejéről egyelőre nincsen információ, elhatározás az ügyben „hamarosan” várható.

Tudni kell az országról, hogy a 2008-as pekingi olimpia nagyon jelentős esemény lesz a minden évben 10 százalék körüli gazdasági növekedést produkáló államban. Számos presztízsberuházás született, extrém kinézetű épületek, gyorsvasút, hogy csak néhányat említsünk. A Tibetet (is) elnyomó ország a lehető legkedvezőbb színben szeretne pózolni a világ előtt, amiben bizonyára komolyan akadályozná az, hogy az a mintegy 20 ezer újságíró, akik az esemény idejére az országba érkeznek, képtelenek lennének tudósítani a történtekről. Hivatalosan ugyanis például a BBC website-jához való hozzáférés blokkolva van a távol-keleti országban, de ha emiatt nem tudnak beszámolni a neves brit média sportriporterei a pekingi eredményekről, akkor a rizs hazája nem tudja az elgondoltnak megfelelően (tovább)építgetni országimázsát.

Érdekesség, hogy a tűzfal körüli vitáról beszámoló brit online bulvárlap, a The Inquirer szintén a blokkolt oldalak listáján van. Az IT-hírekkel foglalkozó portál Kína egyetlen aprócska szegletében olvasható – az anyaországhoz néhány évvel ezelőtt visszatért Hong Kongban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés