Connect with us

Hirdetés

technokrata

46 másodperc alatt megalázták Németország egykori büszkeségét

Dotkom

46 másodperc alatt megalázták Németország egykori büszkeségét

Modern eszközökkel még egy amatőr kódfejtő is hamar két vállra fektetheti a valaha szuperbiztonságosnak tartott technikát.

Nem kis riadalmat okozott a szövetséges országoknak a második világháború során (sőt, már egy kicsivel előtte is) alkalmazott német kódolási technika, mely az Enigma nevű szerkezetben öltött testet. Ennek segítségével főként a tengeri hadműveletek titkosítását hitték megoldottnak és biztonságosnak a Wehrmacht vezetői, ám a Bletchley park brit kódtörői többször is legyőzték őket (az eljárást ugyanis a németek időről-időre megváltoztatták kicsit). Az ehhez használt, Colossus névre keresztelt masina egyben a világ első programozható digitális számítógépeként is bevonult a történelembe.

Tavaly novemberben aztán újra egymásnak eresztették a két technikát, a német védelmet és az angol Colossus újra megépített változatát. Az apropót annak a múzeumnak a megnyitása szolgáltatta, mely a Bletchley Parkban 60 évvel ezelőtt történteknek állított emléket. Emellett többen is nekiveselkedhettek saját készítésű eszközeikkel a kód feltörésének. Ennek során a leggyorsabb egy német fiatalember lett: Joachim Schueth mindössze 46 másodperc alatt fel tudta fedni az Enigma kódolásával titkosított üzenetet. Ehhez „mindössze” egy modern laptopot és egy ADA nyelven, saját maga által írt programot használt. Összehasonlításképp: az újra megépített Colossus is ráakadt a megfejtésre, ám „neki” már jóval több időre: három órára és harmincöt percre volt szüksége.

A napokban Schueth hivatalos kitüntetésben részesült: teljesítményét úgy ismerték el, hogy a Colossus egyik szelepét kapta ajándékba, minden próbálkozót elsöprő tempója jutalmául. Azt persze a német fiatal is elismerte, hogy nem volt fair a küzdelem, hiszen az eltelt hatvan év során sokat fejlődött a számítástechnika.

A projekt mindenesetre révbe ért: az elkészült brit számítógép (és a köré épített múzeum) immár megtekinthető a Buckinghamshire-i Bletchley Parkban. A beszámolók szerint érdeklődőkben eddig nem is volt hiány, köszönhetően a hírverésnek. A múzeum egyébként bemutatja a Colossus életútját, és emléket állít mind a tíz gépnek, mely emberéletek százezreit mentette meg. Ennek ellenére mostohán bánt velük az utókor: Churchill parancsára apró darabokra szedték szét őket, és biztonságos helyen tárolták, hogy a masinák tervezési titkai ki ne derüljenek. Nem is Nagy-Britanniából indult el a számítástechnika forradalma…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés