Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kivárás éve volt 2007 a hazai ERP-piacon

Dotkom

A kivárás éve volt 2007 a hazai ERP-piacon

A 2007-es év során a magyarországi középvállalatokat különösen érzékenyen érintették a gazdasági megszorítások, ami a beruházási döntések elhalasztását eredményezte, azonban jövőre a gazdaságkutató intézetek előrejelzései szerint visszatérhet a beruházási kedv.

“Ami várható volt, be is következett, nevezetesen, hogy az év elején a költségvetési hiány csökkentésére bevezetett kormányzati intézkedések közvetlenül érintették a cégünk kiemelt célcsoportját képező középvállalati szektort” – közölte lapunkkal Weiszbart Zsolt, az IFS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv informatikai fejlesztésekre felhasználható operatív programjainak az év második felére tolódó megjelenése sem könnyítette meg a középvállalatok, valamint az ERP-szállítók helyzetét, hiszen a nyertes pályázók nagy része csak 2008-ban fog hozzá a projektek megvalósításához. Tekintve, hogy az ez év végével záruló forrásokat jövő év elején várhatóan újra megnyitják, az idő előrehaladtával pedig a gazdasági szereplők a makrogazdasági helyzetet elemezve ismét GDP-növekedést fognak generálni, ennek megfelelően az IFS jövőre kedvezőbb évet vár az ideinél.

A nemzetközi ERP-piacon megfigyelhető trendek részben a magyar piacon is éreztetik hatásukat – mondta Weiszbart. Egyrészt a multinacionális cégek magyar leányvállalatai nagy számban vannak jelen hazánkban, és az anyacég it-beruházásai révén mindenképp lépést tartanak a nemzetközi irányzatokkal. Másrészt az ezredforduló óta konszolidáció zajlik a nemzetközi és a hazai piacon is, vannak szállítók és ERP-rendszerek, amelyek ez idő alatt beolvadtak más vállalatokba vagy megszűnt a támogatásuk.

Az ügyvezető igazgató szerint a hazai piacon jelentkező igényekre jellemző, hogy a nagyvállalatok körében egyre kifejezettebb a kereslet az iparági megoldások iránt, valamint olyan rendszerek iránt, amelyek például az értékesítést követő tevékenységet segítik. Ezen a területen a projektek részeként gyakran speciális megoldások kifejlesztésére is sor kerül.

A hazai piac sajátságaiból adódóan azonban eltérések is mutatkoznak – mutatott rá az ügyvezető. A nyugat-európai piacon a 100-1000 fő közötti cégek költik a legtöbbet ERP-megoldásokra, amelyek ott a középvállalati kategóriába tartoznak és globális, több országot felölelő megoldásokat vezetnek be. Magyarországon a kkv-k mérete 250 alkalmazottig terjed, és ezen belül a 100 fős cégek generálják az új ERP-bevezetések döntő hányadát. Előbbiek tehát nemzetközi összehasonlításban kisvállalatok, és igényeiket tekintve is más célok vezérlik őket it-beruházásaik megvalósításában, mint a nagyobb szervezeteket. Ezeknél a cégeknél nagyrészt első ERP-bevezetésre kerül sor, mivel most váltják ki korábbi, az évek során használatba vett, és egymástól általában elszigetelten működő alkalmazásaikat egy integrált megoldással. Az IFS Hungary hazai ügyfeleinek körében a nemzetközi cégek magyar leányvállalatai, a hazai nagyvállalatok, valamint a középvállalatok felső szegmense is megtalálható – mondta Weiszbart. A magyar leányvállalatokra jellemző, hogy az új verziók megjelenésével rendszeresen upgradelnek, ami az anyacég informatikai stratégiájának köszönhető. Az elmúlt időszakban a hazai nagyvállalatok is aktívak voltak az ERP-projektek terén.

Ami az akvizíciókat illeti, 2007 második felében ismét az SAP és az Oracle keltett feltűnést. A Business Objects SAP általi felvásárlására válaszul az Oracle is bejelentette felvásárlási szándékát a BEA cégre, amit egyelőre az igazgatótanács elutasított. Weiszbart Zsolt szerint a “nagyok” üzleti és PR-háborúja mögött technológiai platformok harca húzódik meg, a felvásárlásokkal megvalósítani kívánt azon törekvések is, hogy a hagyományos ERP-funkciókon felül teljes körű üzleti megoldásportfoliót nyújtsanak, a cégek saját technológiáinak elterjesztését szolgálja.

Az IFS továbbra is olyan megoldásokkal kíván versenyben maradni, amelyek nyílt, szolgáltatásközpontú és komponensalapú architektúrájuk révén nem kívánják egy-egy technológia mellett elkötelezni a felhasználókat, éppen ellenkezőleg, mintegy a választás szabadságát nyújtva lehetőséget kíván teremteni számukra, hogy igényeiknek, lehetőségeiknek megfelelő platformot válasszanak, lépésről lépésre fejleszthessék informatikai infrastruktúrájukat, indokolt esetben bizonyos korábbi alkalmazások megtartásával, amelyekkel az IFS Applications képes együttműködni.

Az IFS magyarországi vezetője szerint a jövő évre vonatkozóan az is bizakodásra adhat okot, hogy a nemzetközi piaci megjelenéssel egy időben Magyarországon is elérhetővé vált az IFS Applications legújabb, 7.5-ös verziója, illetve egy év múlva az erre épülő új generációs felhasználói felület az Aurora is megjelenik, amelytől mind helyi, mind nemzetközi szinten jelentős növekedést vár a cég.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés