Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az USA egészségügyi piacára is betör a Philips

Dotkom

Az USA egészségügyi piacára is betör a Philips

A holland Royal Philips Electronics NV, a világ legnagyobb világítótest-gyártója, Európa vezető fogyasztói elektronikai cége, az egészségügyi berendezések terén pedig a világ három legnagyobb vállalatának egyike, 5,2 milliárd dollárért felvásárolja a krónikus légzési zavarok gyógyítására, illetve az alvás megkönnyítésére szolgáló eszközök gyártásával foglalkozó amerikai Respironics Inc.

-t. A vételár 24 százalékos prémiumot tartalmaz a társaság 53,11 dolláros múlt csütörtöki záróárához képest. Egy héten belül ez volt a Philips második jelentős akvizíciója az egészségügyi berendezések gyártásával foglalkozó vállalatok körében: kedden a szintén amerikai Visicu Inc.-vel állapodott meg a cég 430 millió dolláros felvásárlásáról. A Respironics megszerzése egyben a Philips történetének legnagyobb ilyen típusú üzlete, a korábbi rekordot a Genlyte Group Inc. világítótest-gyártó – az USA második legnagyobb szereplője ebben az ágazatban – novemberi felvásárlása tartotta 2,7 milliárd dolláros árral.

A Respironics beolvasztása része a Philips azon stratégiájának, hogy növelni kívánja súlyát három megmaradt ágazatában, amelyekben – szemben a korábban eladott félvezetőgyártással – magas profitrátát érhet el. A cég az elmúlt két-két és fél évben valamivel több mint 10 milliárd eurót költött vállalatfelvásárlásokra, és Gerard Kleisterlee, a Philips vezérigazgatója korábban közölte, hogy a következő három évben 20 milliárd eurót szánhatnak további akvizíciókra, osztalékfizetésre, illetve részvény-visszavásárlásra.

A Respironics forgalma évi 19 százalékos ütemben nőtt 2002 és 2007 között, szeptemberben végződött legutóbbi üzleti évében 1,2 milliárd dollár árbevételt ért el, EBITDA-rátája pedig az elmúlt öt évben folyamatosan 19 százalék volt. A Philips arra számít, hogy a légzési problémákat kezelő berendezések piaca legkevesebb évi tízszázalékos ütemben fog bővülni a következő években.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés