Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új generációs chipek a láthatáron

Dotkom

Új generációs chipek a láthatáron

Technológiaváltás előtt áll a mikroprocesszorok gyártása – a következő 2-5 évben két, egymással összefüggő újdonság bevezetése fogja növelni a chipek gyártásának hatékonyságát.

Az innováció azonban mind technikai, mind gyártásszervezési szempontból rendkívüli kihívást jelent az ágazatnak, ezért a piaci versenytársak összeállnak a kezdeti fejlesztések elvégzésére.

A japán Toshiba a héten jelentette be, hogy csatlakozik az amerikai IBM vezette cégcsoporthoz, amely az úgynevezett 32 nanométeres technológián alapuló mikroprocesszorok tömeggyártásának előkészítésén dolgozik. A chipek teljesítményét, illetve gyártásuk hatékonyságát egyebek mellett úgy lehet növelni, hogy adott felületre több áramkört nyomtatnak. Ehhez vékonyabb – 32 nanométer “vastagságú” – vezetékeket kell alkalmazni, ám ez annyira költséges, hogy az IBM, az AMD (a világ második legnagyobb chipgyártója), a Samsung (a DRAM memóriachipek vezető gyártója), a német Infineon és mások összeálltak a fejlesztésre, aminek 2010-re lehet eredménye. A chipgyártás hatékonyságát szolgálja a mikroprocesszorok “alapanyagául” szolgáló szilíciumostyák méretének növekedése is, mert így egy gyártási művelettel több chipet lehet előállítani. Az újdonságnak számító, 45 centiméter átmérőjű “pizzák” gyártására való átállás azonban több tíz milliárd dolláros beruházást igényel, ráadásul meg kell teremteni az összhangot az ostyák és a chipek gyártói között. Ezért az Intel, a világ vezető chipgyártója 2012-re vár áttörést az újdonságtól.

Jellemző az ágazat problémáira, hogy idén eddig 80 százalékkal csökkent a DRAM-chipek ára, mert a gyártók az elmúlt években jóval nagyobb keresletre rendezkedtek be, mint ami ténylegesen mutatkozik a termékeik iránt. Javulást csak a jövő évben várnak.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés