Connect with us

Hirdetés

technokrata

Folytatódik a számítógépek öszvéresedése

Dotkom

Folytatódik a számítógépek öszvéresedése

Új számítástechnikai eszköz van születőben, a kézi komputerek és a hordozható gépek közé beférkőző úgynevezett UMPC gépfaja, amely az utóbbi tudásának nagyját akarja ötvözni az előbbi kényelmes hordozhatóságával.

Sokan már-már hajlamosak voltak leírni az utóbbi években a brit Palm Inc.-t, a kézi számítógépek (pda) specialistáját, illetve az egyik első tábla-pc fejlesztőjét, mondván: részben az egyre okosabb telefonok, részben az üzletemberek kiváltságából egyre inkább mindennapi használati eszközzé váró laptopok lenyúlják vásárlóit. Úgy tűnik azonban, hogy a cég nem adja fel könnyen: az év elején mutatta be a Foleo nevű öszvért – ultra mobil számítógépet (UMPC) -, egy olyan tenyéren tartható, 25 centiméter képátlójú komputert, amely arra hivatott, hogy könnyű hordozhatósága ellenére csaknem teljes billentyűzetének segítségével pótoljon egy laptopot. A 600 dolláros készülék szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és más alkalmazásokat is tartalmaz, és ha összekapcsolják egy okostelefonnal, akkor ideális e-mailező berendezéssé válik. Hurcolásához nincs szükség a vaskos laptoptáskára, ehelyett becsúsztatható egy kézitáskába vagy szatyorba – írja a Business Week.

Bár a Palm szeptemberben bedobta a törölközőt, és elállt a Foleo piacra dobásától, nem ő az egyetlen jelentkező az új komputerkategóriában. A Palmhoz hasonlóan a dél-koreai Samsung, a japán Sony és Fujitsu, a finn Nokia és mások is előálltak hasonló ketyerékkel, vagy jelezték, hogy ezt tervezik. A cél mindegyik esetében ugyanaz: zsebbe, de legalábbis a dossziék mellé, a táskába tehető komputert adni a laptop alternatívájaként, ha a hosszabb üzleti utakra nem is, a rövidekre mindenképpen.

Kérdés persze, hogy a fogyasztóknak szükségük van-e a mobiljuk, BlackBerry mobillevelezőjük és egyéb cuccaik mellé még egy újabb játékszerre. A laptopok forgalma az egekben jár, 2006-ban több mint 81 millió darabot adtak el belőlük. Ráadásul a legkisebb, subnotebooknak nevezett hordozható komputerek alig nyomnak többet egy kilónál. Ugyanez a helyzet az okostelefonok frontján: tavaly 71 millió kelt el belőlük a világon. Eközben a pda-k senkinek sem kellenek, mert számítógépként buták és nem lehet telefonálni velük. További elgondolkodtató körülmény, hogy a legtöbb UMPC nem zsebben hordható, pedig az lenne jó, és az áruk is igen borsos – a legdrágább 2900 dollárba kerül, ami magasabb, mint a szintén drága subnotebookok ára. További kérdés, hogy vajon beéri-e a Windowshoz szokott felhasználó egy Linux operációs rendszert futtató géppel.

Akármi is a válasz ezekre a kétségekre, a számítógépek gyártói új piaci szegmenseket keresnek, miután a tradicionális pc-k forgalmazásából származó jövedelmük csökken, és egyre kisebb profitot érnek el ezeken. Eközben a mobiltelefon-gyártók olyan vevőkre vágynak, akik megveszik még okosabb, még drágább, ám éppen ezért több nyereséget hozó készülékeiket. Így mindkét iparág keresi azokat az új digitális üveggyöngyöket, amelyekkel újra vásárlásra ösztönözheti a fogyasztókat. Hozzájuk csatlakozott az utóbbi időben az informatikai ipar két vitathatatlan dinoszaurusza, a Microsoft és az Intel. Előbbi a Vista kis képernyőn is használható, kevesebbet fogyasztó változatát ígéri az UMPC-khez, míg az utóbbi új chipet fejleszt, amelynek szintén a kis fogyasztást kellene párosítania a nagy teljesítménnyel.

Ugyanakkor az olyan gigászok, mint az amerikai Hewlett-Packard és Dell, valamint a kínai Lenovo (ex-IBM), az asztali és hordozató pc-k gyártásának három vezető vállalkozása, egyelőre nem döntötték el, hogy beszállnak-e az új bizniszbe. Mint mondják: mérlegelik, hol van a gépsúly, a képernyőméret, az egy akkutöltéssel való használati idő és az ár azon egyensúlya, ami számottevő új piaci lehetőséget ígér nekik. Ezért az UMPC egyelőre a komputerpiac másodlagos szereplőinek terepe. Ha bejön nekik, akkor számíthatnak az elefántok feltűnésére az új legelőkön.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés