Connect with us

Hirdetés

technokrata

DEX szoftverel segítik a vakokat és gyengén látókat

Dotkom

DEX szoftverel segítik a vakokat és gyengén látókat

világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengén látók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes, és amely a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőséget is nyújt.

A Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló program – amelyet a T-Online támogatásával az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztett ki – a látásproblémákkal küzdők által használt beszélő programokat korszerűsíti úgy, hogy lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit később internetkapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon, vagy a számítógépen is meghallgathatnak. A DEX lehetővé teszi a látásproblémákkal élő emberek számára, hogy akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt.”Az információs technológia fejlődése mindenki, így a fogyatékkal élők számára is számtalan előnyt tartogat: lényegesen könnyebbé teszi az információk, a tudás elérését, érezhető életminőség-javulás nyújthat, és új kommunikációs csatornát nyithat mások felé” – mondta el Györke Orsolya, a T-Online kommunikációs igazgatója. A T-Online, a Magyar Telekom Nyrt. vezetékesinternet-márkája ezért határozta el, hogy támogatást nyújt a vakok és gyengén látók internethasználatát megkönnyítő program fejlesztéséhez: mintegy hétmillió forinttal járult hozzá az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkájához.

A rögzítésen túl a DEX program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetőségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja a beszélő hangkarakterét, a hangerőt, a hangmagasságot, a beszédsebességet stb., illetve önállóan definiálhat szereplőket, akikhez a beszédtulajdonságok összességét beállíthatja. A DEX fejlesztői folyamatosan keresik a szoftver továbbfejlesztésének lehetőségeit, amelyhez a T-Online a továbbiakban is segítséget kíván nyújtani.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés