Connect with us

Hirdetés

technokrata

Állja a hitelválságot az informatikai szektor

Dotkom

Állja a hitelválságot az informatikai szektor

Az augusztus elején kirobban pénzpiaci válság ellenére az informatikai szektor két nagyvállalata is növekvő profitról számolt be a harmadik negyedévben.

A világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója, az egyesült államokbeli Intel Corp. 43 százalékkal növelte nettó nyereségét, árbevétele pedig tíz éve nem látott mértékben, 15 százalékkal bővült. A kiugró eredmény részben annak köszönhető, hogy – különösen Európában és Ázsiában – megerősödött a kereslet a laptopok iránt, így sok fogy az Intel ezekhez kifejlesztett chipjeiből is. Emellett megszabadultak a veszteséges üzemektől és csökkentették az alkalmazottak számát. A költségek lefaragásának köszönhetően az Intel állta az árversenyt legnagyobb riválisával, az AMD-vel szemben, ráadásul az erős kereslet miatt az utóbbi hónapokban nem kellett csökkentenie termékei árát. A cég várakozásai szerint a negyedik negyedév a harmadikhoz hasonlóan erős lesz, mert a karácsonyi forgalmat a komputerek piacán nem csorbítja majd a jelzálogpiaci gondok miatt gyengébbnek ígérkező amerikai lakossági kereslet.

A világ legnagyobb informatikai szolgáltató cége, az ugyancsak amerikai IBM Corp. 6,3 százalékkal, 2,36 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét, 6,6 százalékkal bővülő árbevétel mellett. A szolgáltatási üzletág árbevétele 14 százalékkal emelkedett, a hardvereladások azonban 10 százalékkal csökkentek. A szolgáltatásoknak néhány nagyvállalat megrendelése adott lendületet, míg a nagyszámítógépek és szerverek eladását az amerikai pénzintézetek megrendeléseinek visszaesése fogta vissza.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés