Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pert vesztett a Pannon tulajdonosa

Dotkom

Pert vesztett a Pannon tulajdonosa

A norvég Telenor – a magyar Pannon tulajdonosa – hiába próbálta a mobilszolgáltatási piac (számára hátrányos) koncentrációját megakadályozni.

Az orosz szövetségi döntőbíróság nem talált kifogásolnivalót abban, hogy az ország második legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vimpelcom megvásárolta Ukrajna negyedik legnagyobb mobilcégét, az Ukrainian Radio Systemset (URS). Ezzel elutasította a Telenor keresetét, amelyben arra kérte a bíróságot, állapítsa meg az ügylet érvénytelenségét. A norvég vállalat várhatóan fellebbezést nyújt be a legfelsőbb bírósághoz.

A Vimpelcom 2005-ben vásárolta meg az URS-t 231 millió dollárért, ami azért robbantott ki vitát közte és a Telenor között, mert utóbbi kisebbségi tulajdonosa a Vimpelcomnak, ugyanakkor többségi részvényese az URS versenytársának, Ukrajna második legnagyobb mobiloperátorának, a Kyivstarnak. A helyzetet az teszi igazán kacifántossá, hogy mindkét cégben a Mihail Fridman orosz mágnás Alfa Groupjához tartozó Altimo a Telenor társtulajdonosa: a Vimpelcomban többségi, a Kyivstarban kisebbségi részvényesként. A két fél öldöklő harcot vív egymással azért, hogy mindkét társaságban fölénybe kerüljön. A Vimpelcom 2006-ban ajánlatot tett a Telenornak Kyivstar-részesedése kivásárlására. Az Altimo 2007 márciusában különböző indokokkal több pert is indított a Kyivstar ellen, aminek nyomán a Telenor kénytelen volt kivenni a céget konszolidációs köréből. A norvég társaság májusban 3,3-ról 29,9-re emelte Vimpelcom-részesedését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés