Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szuperszámítógépeket megszégyenítő féreg

Dotkom

Szuperszámítógépeket megszégyenítő féreg

A bothálózat töredéke lenyomja az 500 leggyorsabb számítógépet!

A Messagelabs egyik kutatója, Matt Sergeant nemrég arról számolt be, hogy az IT-biztonsági cég becslése szerint a néhány milliónyi PC-t megfertőző Storm worm számítási teljesítményben nagyobb kapacitásokat tudhat magáénak, mint az IBM-féle Blue Gene. Tudni kell, hogy a Kék Óriás által létrehozott szuperszámítógép az egyik legnagyobb teljesítményű komputer a világon; a Storm worm azonban az általa szervezett botnet révén vetekszik vele, sőt. „Természetesen csak a tiszta, elméleti kapacitásról van szó.” – mondta a Messagelabs vezető antispam szakértője, aki hangsúlyozta, hogy míg a Blue Gene-t csak egy-egy komoly számítási feladat ellátására használják, a botokból álló hálózat egyes tagja szerteágazó funkciókkal is foglalkoznak. Azonban ha mégis így történne, akkor el tudná verni sakkban az IBM gépét, állítja Sergeant.

Sőt, az ausztrál hírforrások még ennél is tovább mennek. Pusztán teljesítmények alapján a Storm worm által vélhetően megfertőzött 50 millió PC-ből mindössze 2 millióra lenne szükség, ha meg akarnánk kapni az 500 legerősebb szuperszámítógép teljesítményét. Persze ekkor semmi mást nem csinálnának a botnetbe szervezett gépek, mint egy közös feladat érdekében számolnának – ami azonban valószínűleg feltűnne a PC-k tulajdonosainak, vagyis a rejtőzködés rovására menne, azaz lecsökkentené a Viharféreg „gazdatesteinek” számát.

Ehelyett pont ellenkező trend van kibontakozóban: sosem látott méreteket ölt a botnet; amit azonban közös számítási feladatok ellátása helyett többnyire spamküldésre használnak fel a féreg szellemi atyjai. Ráadásul, a kutatók megfigyelése szerint új feladatok elé állítják a hálózatot – a korábbi adatforgalom 5-10-szeresét is eléri rövid időszakokra a Storm worm által fertőzött PC-k adatkibocsátása.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés