Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefonjainkat fenyegető veszélyek és védekezés

Dotkom

Mobiltelefonjainkat fenyegető veszélyek és védekezés

Titokban bekapcsolhatü mikrofonok és kamerák, férgek, trójai programok és SMS-szemét.

A mobil eszközök gyorsan szaporodnak, ám a növekvő elfogadottsággal fokozott sérülékenység jár. Bár még csak a csecsemőkorban vannak, a vírusok mobil változatainak a száma 2004 és 2006 között félévente megkétszereződött, így látszik, hogy a hackerek új célpontjai egyre inkább a mobil eszközök lesznek. Az elemzők szerint emiatt a cégeknek 2008-ban 1 milliárd dollárjába fog kerülni a mobil védelmi és víruselhárító szoftverek beszerzése.

Míg valaha a hírnév miatt támadtak a hackerek, a mai támadások sokkal kevésbé feltűnőek és a nyereség érdekében történnek. A mobiltelefonok tulajdonosai nem csak e-maileket küldenek és dokumentumokat szerkesztenek, hanem pénzügyi műveleteket is végeznek a telefonjukról. A mobil eszközök tele vannak kényes személyes adattal, így megkönnyítik a bűnözök dolgát a személyazonosság ellopásában és saját pénzügyi információk csalárd összegyűjtésében.

A támadók leggyakrabban a mobileszközök elvesztése vagy ellopása útján jutnak hozzá a bizalmas információkhoz. Mivel egyre gyakrabban tárolnak bankkártya és -számla-adatokat, vagy személyazonosításra szolgáló egyéb adatot a mobiltelefonokban, a bűnözők kihasználják a lehetőséget, hogy a vezeték nélküli eszközt használó, óvatlan emberektől összegyűjtsék ezeket az információkat. Ezeknek az eszközöknek a mérete és mozgathatósága folytán valós veszélyt jelent a mobiltelefonok elvesztése vagy ellopása.

A mobilok elvesztése vagy ellopása mellett a férgek és a trójaiak, valamint a levélszemét és az adathalászat is kezdi rátalálni az okostelefonokhoz vezető útra. A SMiShing-nek (SiMlizéS) ismert módon ezek a veszélyek SMS-t használnak a levélszemétnek és a titkos információkat veszélyeztető adathalászó támadásoknak a mobiltelefonokra történő eljuttatására. Az okostelefonokat veszélyeztető másik veszély a kémszoftver vagy más néven Snoopware (fürkész). A fürkészek titokban be tudják kapcsolni a készülék mikrofonját és kameráját, hogy a beszélgetéseket vagy a telefon közvetlen közelében elhangzó más társalgást kifürkésszék.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés