Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit rejt a nyári levélszemét?

Dotkom

Mit rejt a nyári levélszemét?

A képeke tartalmazó spam száma csökkent, viszont újdonságról is beszámolhatunk.

A Symantec június hónapra is elkészítette Spam Reportját, melynek egyik legfőbb megállapítása, hogy az image spamek (vagyis a képet tartalmazó nem kívánt elektronikus üzenetek) előfordulása tovább csökkent, arányuk 14,5% volt júniusban, szemben az áprilisi 27, illetve a még márciusban tapasztalt 37 százalékkal szemben. A sárga-fekete vállalat adatai szerint a csúcsot a januári 52 százalékos image spam arány jelentette. Ezzel párhuzamosan az alkalmazott technikák is folyamatosan változnak, korábban az image spamek küldői legális képfeltöltő oldalakat kezdtek alkalmazni, majd URL címeket használtak a szövegtestben. A Symantec tapasztalatai szerint júniusban a csatolt PDF dokumentumok megjelenése jelenti az újdonságot.

Bár az image spamek száma visszaesett, összességében a spamek aránya nem változott, a teljes e-mail forgalom 65 százalékát továbbra is kéretlen levelek teszik ki. A szélhámos (scam) és csaló spamek együttes aránya márciusban még csak 9 százalék volt, júniusra azonban elérte a 14 százalékot. Az egészségügyi spamek előfordulása nagymértékben csökkent, míg márciusban 23 százalék volt az arányuk, júniusban csak 13 százalékot mért a Symantec. Az Apák napját, csakúgy mint az Anyák napját, a spamküldők is megpróbálták kiaknázni, és üdvözlőlap és egyéb ajándék küldési lehetőségeket kínáltak a kéretlen levelek címzettjeinek.

Spamek aránya
– termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 26%
– pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 21%
– Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 16%
– egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 13%
– scamek aránya: 10%

A spamek eredetét vizsgálva a májusban kialakult sorrend tapasztalható ismét a kontinensek között: 1. Észak-Amerika, 2. Európa, 3. Ázsia, 4. Dél-Amerika, 5. Ausztrália/Óceánia, 6. Afrika.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés