Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogsértő szoftverek a vidék bankjainál?

Dotkom

Jogsértő szoftverek a vidék bankjainál?

Május 31-ével elhagyta a Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségét (TÉSZ) a legnagyobb tag, a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet (Siktak).

Mint azt Illés Tibornétól, az integrációtól távolmaradt takarékszövetkezetek 1993-ban létrehozott érdekvédelmi szövetségének főtitkárától megtudtuk, nem kibékíthetetlen vita miatt lépett ki a takarékszövetkezet a szövetségből, vagyis még bíznak a siklósiak visszatérésében. A Siklós és Vidéke Takarékszövetkezettel kapcsolatban azonban nem ez az egyetlen hír, amely az elmúlt hetekben vihart kavart: a szerzői jogi szakértő testület január 12-ei szakvéleménye szerint a takarékszövetkezet és annak több vezetője által létrehozott vállalkozások több más takarék- és hitelszövetkezetnek (Forrás, Soltvadkert, Tiszaföldvár és Széchenyi) olyan szoftverrendszert adtak el, amelynek fejlesztése és forgalmazása jogsértő. Épp ezért az érintett vállalkozásoktól, illetve Dobay Gábortól, a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-igazgatójától a szoftver eredeti kidolgozója, az Integra Rt. minimum 23 millió forintot és annak kamatait követeli.

Az Integra 1992-ben dolgozta ki Banking Accounting and Giro (BAG) szoftverrendszerét. Ezt a szoftvert vásárolta meg a takarékszövetkezet 1998-ban. 2001-ben bejegyezték a Siktak ügyvédjének birtokában lévő Magic-Wings Kft.-t, amely az Integrától átcsábított öt, a BAG fejlesztéséért felelős szakembert. A dolgozók kiválásának másnapján a Siktak felmondta a vállalkozói szerződést az Integrával azzal az indokkal, hogy a társaság elvesztette fejlesztői csapatát – ugyanekkor Dobay Gábor lemondott az Integra Rt. igazgatósági tagságáról is.

Szűk fél év múltán a Magic-Wings bemutatta „saját” fejlesztését a Globe hitelintézeti rendszert, amelyet azután a Globe Rt. kezdett el teríteni. A Globe-t a Magic-Wings, a siklósi és a soltvadkerti takarékszövetkezet hozta létre. A hírek szerint ez a szoftver a siklósi mellett összesen tíz helyen van ma forgalomban. A már említett szakértői jelentés egyértelműsíti, hogy a Globe a BAG szoftver átdolgozott változata, amire a Siktaknak nem volt felhatalmazása.

Lapunk kérdésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén úgy nyilatkoztak: nincs információjuk a történetről. A TÉSZ főtitkára hallott az ügyben indított perekről, ám állást foglalni nem kívánt. O. Kovács Gábor, a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezetője Dobay Gáborhoz irányította lapunkat, aki azonban – legalábbis számunkra – elérhetetlennek bizonyult.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés