Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége az olcsó nyomtatás korszakának?

Dotkom

Vége az olcsó nyomtatás korszakának?

Olcsó titkosítással az utángyártott patronok és a tintafeltöltés ellen.

Aki csak egyszer is vásárolt már nyomtatót, annak tudnia kell, hogy ezen a piacon nem a készülékekben van a nagy üzlet, hanem a működésükhöz szükséges tintapatronokban. Nem meglepő, hogy tintasugaras printert már 10 ezer forintért is lehet kapni, ugyanakkor egy-egy komplett (fekete, színes) patroncsere akár még ennél is többre kerülhet. Hasonló a helyzet a konzoloknál tapasztalható állapothoz: ott is nyomott áron adják el a hardvert a játszani vágyóknak, akik aztán a játékok borsos árán keresztül fizetik vissza az elmaradt profitot a vállalatoknak.

És ahogyan a konzoloknál a védelem kiiktatásának és a másolt játékok használatának is régre nyúló hagyományai vannak, úgy a nyomtatóknál is hasonló a szituáció. Sokan ugyanis nem hajlandóak egy belépőszíntű printer árát kiadni néhány festékpatronért, ezért vagy utángyártott tintatartályokat vásárolnak, vagy pedig feltöltik, feltöltetik a kiürült patronokat. Mindkét esetben jóval olcsóbban jönnek ki a felhasználók, mintha megvennék az eredetit, dacára annak, hogy így nem garantált a gyári tintával megszokott minőség.

A jelenség természetesen komoly negatív hatással van a nyomtatóbizniszben érdekelt vállalatok bevételeire, ezért ezek a cégek különböző trükköket próbálnak meg bevetni, hogy a felhasználókat rákényszerítsék az eredeti vásárlására. Az egyik legújabb kezdeményezés a San Francisco-i Cryptography Research Inc. (CRI) nevéhez fűződik – a vállalkozás olyan chiptechnológiát fejleszt, amellyel a tintapatronok eladására alapozó cégek megvédhetik bevételeiket. Kit Rodgers, a CRI üzleti fejlesztésekért felelős alelnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy a kalózkodást ugyan nem lehet megszüntetni ezzel a módszerrel sem, de szerinte komoly csapást lehet mérni a harmadik féltől származó patronok használatára.

Nem említettük még az éves szinten 60 milliárd dolláros(!) piacot érintő harmadik veszélyről: a printerek fizikai módosításáról, mely után a készülék gyakorlatilag bármilyen típusú tintával képes dolgozni. Ez, és a korábban említett praktikák összesen 3 milliárd dollárjába kerülnek minden évben a gyártóknak, vagyis az olcsó nyomtatásra vágyók a bevételeik 5 százalékát húzzák ki a zsebükből. Ilyen összegek láttán már érthetővé válik, hogy miért van értelme akár néhány tízmillió dollárt is befektetni az eredetiség védelmébe.

A CRI titkosítási eljárása során a védett adatot csak egy speciális magánkulccsal lehet feloldani. Hasonlóan működik az eljárás, mint amit a hitelkártyáknál vagy a digitális médiatartalmaknál használnak. Egyetlen biztonsági chipre van szükség, ami megakadályozza, hogy a szükséges kulccsal nem rendelkező patronokkal nyomtatni lehessen. Tulajdonképpen a CRI nem is találta fel a spanyolviaszt – hasonló megoldások már léteznek egy ideje, ám eddig nem volt túlságosan gazdaságos a gyártásuk. Az amerikai vállalat arra jött rá, hogy miként lehet a speciális előállítási eljárás helyett olcsóbb módszerekkel átültetni a gyakorlatba az elképzelést. Emellett fogadkozik, hogy visszafejthetetlen lesz a lapka titkosító működése: „Hiába látja valaki a chip mintázatának 95 százalékát, még mindig nem lesz képes feltárni, hogyan működik.” – állította Rodgers.

A technika részletes leírását – érthető módon – üzleti titokként kezeli a cég. Ha azonban sikerül megnyernie magának a nagyobb nyomtatóvállalatokat (Epson, HP, Canon stb.), akkor nem kizárt, hogy a jövőben véget ér az olcsó nyomtatás kora.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés