Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Vista és XP – melyik áll ellen jobban a vírusoknak?

Dotkom

Windows Vista és XP – melyik áll ellen jobban a vírusoknak?

Egy hétnyi tesztelés eredménye.

Elméletileg a Vista sokkal védettebb környezetet nyújt a felhasználóknak; Redmond már hónapokkal az OS megjelenése előtt azt igyekezett az érdeklődőkbe sulykolni, hogy minden idők legbiztonságosabb Windows-át készülnek kiadni. Ez a funkciólista alapján igazoltnak is tűnt: továbbfejlesztett tűzfal, integrált spyware kereső és a felhasználói jogosultságok programszintű korlátozását megvalósító UAC egyaránt egy biztonságosabb operációs rendszer irányába mutatott. A CRN Test Center azonban nemrég úgy döntött, hogy személyes tapasztalatok sorával győződik meg a Vista „felsőbbrendűségéről”: egyhetes kutatást végzett, kiderítendő, hogy mely microsoftos platform biztonságosabb intenzív használat közben, vagyis melyik operációs rendszert fenyegetik inkább az internetes kártevők.

Elsőre meglepő, de a kutatók úgy találták, hogy lényeges változás nincsen a két Windows között – az XP nagyjából ugyanakkora védelmet nyújtott az online barangolás közben, mint a Vista. Ez utóbbi ugyanis vírusvédelemmel továbbra sem rendelkezik; ennek a feladatnak az ellátását a Microsoft még mindig külső vállalatokra hárítja. A többréteges biztonsági architektúra ellenére az újabb OS még mindig nem sok előrelépést mutat az RDS, a script, a VML és a képalapú exploitokkal szemben, és a rosszindulatúan létrehozott weblapok is nagyjából ugyanakkora veszélyt jelentenek az internetezőkre, mint korábban; állítja a Test Center.

A teszt
Két HP notebookkal felszerelkezve vágtak a tesztelésbe a szakemberek. Az egyik gépen a Windows Vista Business változatának 32 bites verziója futott, 256 bites titkosítást alkalmazó hetes Internet Explorerrel, míg a másik hordozható számítógép Windows XP-t használt, 128 bites titkosítású Internet Explorer 6-tal. Az összes külső védelmet (HP Protecttools Security Manager, HP Protecttools Application Protection Service, jelszóvédő beállítások stb.) kikapcsolták, kizárólag a két operációs rendszer alapértelmezett biztonsági beállításai voltak érvényben.

A teszteléshez az RUSafe HTTP-forgalomelemző alkalmazást használták, mely a kód viselkedésének elemzése mellett az ártalmas file-ok beazonosítására is képes. A programmal felvértezve meglátogattak néhány, közismerten hackerek kezén levő site-ot, majd figyelték, hogy mi történik. A vizsgálat során 20 vírussal találkoztak, és egyik operációs rendszer sem volt képes önmagában megállítani behatolásukat a tesztrendszerekbe. Kémprogramok tekintetében azonban akadt különbség: míg az XP-s notebookra minden spyware bejutott, a vistás számítógép jónéhányat megfogott közülük. Viszont nem mindet, és így nem lehet kijelenteni, hogy megbízható védelmet adna a Windows Defender az ilyenfajta fenyegetésekkel szemben. Hasonló eredményt kaptak a trójai programok esetében is – a Vista ugyan megállított egy olyan digitális kártevőt, ami Windows XP-re minden további gond nélkül feltelepült, de egy másik trójai az újabb operációs rendszerre is bejutott.

További teszteket is folytattak a kutatók (bővebben itt), de végeredményként arra a megállapításra jutottak, hogy a Microsoft reklámkampánya hamis biztonságérzetet kelthet a vistás felhasználóknak. A legújabb redmondi OS önmagában nem biztosít olyan hatékony védelmet, mintha külső szoftverekkel megtámogatva használnánk – ebből a szempontból tehát a Vista nem mutat jelentős előrelépést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés