Connect with us

technokrata

Komplett hardveres tűzfal egy kicsi USB-s pendrive-ban

Dotkom

Komplett hardveres tűzfal egy kicsi USB-s pendrive-ban

Egyetlen dugással teljes védettség.

A Yoggie Security Systems minden korábbinál egyszerűbbé tette az online fenyegetésekkel szembeni védelmet: egy olyan hardveres tűzfalat alkotott meg a Windows-os rendszerek számára, melyet sikerült egy USB-s pendrive-ba integrálnia. Az eszközt pedig csak be kell dugni a PC egyik csatlakozójába, és máris rengeteget tett a felhasználó azért, hogy számos kockázattól megóvja számítógépét.

A Yoggie Pico névre keresztelt készülék 2.6-os Linuxot futtat az Intel 520 MHz PXA270-es processzorán; a kernelt összesen tizenhárom biztonsági alkalmazás veszi igénybe. Maga a termék eredetileg egy tenyérnyi nagyságú eszköz volt, melyet 9 hónappal ezelőtt alkotott meg a vállalat – az előd szintén erre a többnyire mobil készülékekben alkalmazott Intel lapkára alapult. Benne foglaltatik még 128 MB-nyi RAM és 128 MB-nyi flash memória is.

Mi előnye van az USB-s hardvernek? Nos, tehermentesíti a számítógép erőforrásait, nem igényli a rendszer felállásakor az IT-biztonsági szoftverek betöltődési idejét. Még „azelőtt” vizsgálja át a PC-be irányuló adatokat, hogy azok feldolgozásra kerülnének a központi vezérlőegység által. Tulajdonképpen egy második, minikomputerként teljesít szolgálatot, és látja el a következő feladatokat: antispam, antiphishing, antispyware, antivírus, szülői felügyeleti rendszer, transzparens e-mail proxy-k (POP3, SMTP), transzparens webproxy-k (HTTP, FTP), behatolásérzékelő rendszer, behatolásgátló rendszer, tűzfal, adaptív biztonsági politika, többréteges biztonsági ügynök. Még leírni is sok, nemhogy minden funkciót biztosítani.

Schlomo Touboul, a Yoggie Security vezérigazgatója szerint a készülék működése alapvetően egyszerű: USB portba való csatlakoztatása után a Windows alacsonyszintű drivereivel kerül kapcsolatba. Ezek révén „eltéríti” a második, harmadik rétegen (vagyis jóval a TCP/IP alatt) folyó adatáramlást úgy, hogy azt először a pendrive-ba épített szoftverek vizsgálják meg. Az USB-s kialakításnak köszönhetően pedig nem gond az sem, ha a hálózat például egy másodpercenként akár 100 megabit továbbítására is képes LAN: az univerzális soros busz 480 Mbps-os sávszélessége elegendő ekkora tempójú adatfolyam kezelésére is.

Természetesen nem csak a vezetékes hálózati csatlakozásokat képes monitorozni, és szükség esetén beavatkozni; tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy valaki Ethernet-csatolóval kapcsolódik, vagy betárcsázós modemet, Wi-Fit, netán GPRS bővítőkártyát használ. Egyetlen komolyabb hátránya van csak, hogy a linuxos és Mac OS X-es driverek még nem készültek el.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin